Placuszki z truskawkami i serem ricotta

Powietrze przestało się ruszać i można je dotknąć. Jest lepkie niczym miód. Obliżę palce… Smakuje ciepłym deszczem. Może ukroję dwa plasterki i podam na kolację? Zjem w nadziei, że z żołądka znajdzie drogę do płuc. Potem usiądę i sprawdzając ciągle, czy puls w nadgarstku mam jeszcze wyczuwalny, poczekam na pierwsze grzmoty i błyskawice…

O! Już anioły beczki toczą! Powietrze mi zmokło, więc nici z tlenowej kolacji. Zjem placki. I po brzuchu się poklepię…

SKŁADNIKI NA OK. 15 PLACUSZKÓW:

    • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (typ 450)
    • 2 łyżeczki cukru pudru
    • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 żółtka
    • 2 białka
    • 200 g sera ricotta, osączonego na sicie z nadmiaru płynu
    • 70 g masła
    • 1/2 szklanki maślanki
    • szczypta soli
    • 180-200 g truskawek

(Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo:

  • rozgniecione widelcem truskawki z cukrem waniliowym i śmietaną, do podania
  • miód lub syrop klonowy, do podania
  • olej lub klarowane masło, do smażenia placuszków

WYKONANIE:
Masło roztopić, przestudzić.
Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki i pokroić na małe, cienkie kawałki (duże mogą z placków wypadać).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą, przesiać, odstawić.
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
W misce umieścić ricottę, żółtka, cukier puder i cukier z wanilią. Zmiksować do dokładnego połączenia. Dodać maślankę i przestudzone masło, zmiksować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być gęste.

Do tak przygotowanego ciasta dodać pokrojone truskawki, ostrożnie wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać ją do ciasta za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.

Posmarowaną olejem lub klarowanym masłem patelnię (najlepiej teflonową lub żeliwną) mocno rozgrzać na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień. Na patelnię kłaść po 1-1,5 łyżki ciasta na placek, delikatnie rozpłaszczyć i smażyć po 2-2,5 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
(Uwaga! Placki muszą mieć czas, aby na patelni lekko wyrosnąć i usmażyć się w środku – należy je smażyć na małym ogniu. Zbyt mocny ogień sprawi, że placuszki przypalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.)
Przed smażeniem każdej kolejnej porcji placków patelnię należy przecierać papierowym ręcznikiem i delikatnie smarować olejem lub masłem, najlepiej za pomocą pędzelka.

Podawać od razu po zdjęciu z patelni, z truskawkami w śmietanie i syropem klonowym lub miodem.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Naleśniki, racuchy, placki i bliny słodkie, Obiady i kolacje, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

12 odpowiedzi na „Placuszki z truskawkami i serem ricotta

  1. magducha88 pisze:

    podwójną porcję zamawiam 🙂

  2. Pewnie nieźle smakują

  3. Marzi pisze:

    Pyszny przepis i zachęcająco miły wstęp 😊. Jutro z przyjemnością wypróbuję! 🍓

  4. Storyland pisze:

    Mniamuśnie, właśnie mam przepis na weekendowe gotowanie i jeszcze są moje ukochane truskawki – dziękuje 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s