Makaron casarecce z pieczonymi pomidorami, pieczonym czosnkiem, chili i bazylią

makp2

makp3

Jeśli nie mam w szafce choćby jednego opakowania makaronu, jestem chora. Jest mi źle. Są tacy, którzy cierpią, kiedy braknie im czekolady lub kawy, a mnie boli brak kluch. Bo ja jestem, moi drodzy, od makaronu uzależniona. Spaghetti z sosem pomidorowym lub z oliwą i czosnkiem mogłabym jeść na okrągło i gdyby nie konieczność zrobienia sobie przerwy na pierogi, zapewne by tak było.

Dzisiaj, korzystając z dnia wolnego, wybrałam się na makaronowe zakupy i uzupełniłam zapasy, cobym nie musiała w najbliższej przyszłości odchorowywać braku kolanek lub świderków. A na obiad zrobiłam…

Mniam!

makp1

makp4

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:

  • 300 g makaronu casarecce
  • 650-700 g mięsistych kolorowych pomidorów i pomidorków koktajlowych
  • 4 cebulki dymki, bez szczypioru
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • duża główka czosnku
  • oliwa extra vergine
  • sól, opcjonalnie

Dodatkowo:

  • kawałek parmezanu lub pecorino, do podania
  • posiekany szczypior z cebulki dymki, do podania
  • listki bazylii, do dekoracji

WYKONANIE:
Pomidory i pomidorki umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w grubą kostkę, pomidorki przekroić na pół.
Główkę czosnku oczyścić, ale nie obierać. Ściąć wierzchnią część tak, aby widać było wszystkie ząbki.
Dno dużego naczynia żaroodpornego lub szerokiej blachy posmarować 2 łyżkami oliwy extra vergine. Na posmarowanym dnie ułożyć pomidory i pomidorki, w jednej warstwie; pomidorki koktajlowe skórką do dołu. Pomiędzy pomidory wcisnąć główkę czosnku. całość skropić oliwą i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piec 20 minut, posypać suszoną bazylią i piec dalej, przez kolejne 35-40 minut. Pomidory powinny się skurczyć, pomarszczyć i przypiec.
Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie wyciągnąć główkę czosnku i wycisnąć z niej upieczone ząbki. Rozgnieść widelcem.

Pod koniec pieczenia pomidorów zacząć gotować makaron i przygotowywać resztę dodatków.

Cebulki pokroić w talarki.
Chili umyć, osuszyć, pokroić w krążki. Kilka krążków odłożyć do dekoracji dania.

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Powinien być al dente. Odcedzić, zachowując 2 łyżki wody z gotowania.

Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oliwy extra vergine. Wrzucić pokrojone cebulki i smażyć przez minutę. Dodać pokrojone chili i smażyć kolejną minutę. Dodać upieczone pomidory i rozgnieciony upieczony czosnek, wymieszać, dołożyć odcedzony makaron oraz 2 łyżki wody spod makaronu, wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez ok. 1-1,5 minuty. W razie potrzeby doprawić solą.

Wyłożyć na talerze. Posypać posiekanym szczypiorem, krążkami chili i świeżo startym parmezanem lub pecorino. Dekorować listkami bazylii.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania bezmięsne, Makarony i kluski, Obiady i kolacje, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Makaron casarecce z pieczonymi pomidorami, pieczonym czosnkiem, chili i bazylią

  1. Omomomomomomomomokomomkmomomkmomomomomomom

  2. Pyszna propozycja obiadowa 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s