Zapiekana owsianka migdałowo-pomarańczowa z czerwonymi pomarańczami

owsianka1

owsianka 2

Taka sytuacja…

Masz nieodparte wrażenie, że dwie zapomniane czerwone pomarańcze, resztka mleka migdałowego i łyżka marmolady pomarańczowej, pozostawiona na pastwę losu w wielkim słoju, gapią się na Ciebie z wyrzutem. Co robisz?

A. Wybiegasz w popłochu z domu, bo czujesz się osaczona/osaczony i nie możesz dłużej znieść ich spojrzeń.
B. Odwracasz się do nich plecami, przez resztę dnia udajesz, że ich nie widzisz i liczysz na to, że do jutra jakimś cudem znikną.
C. Robisz pyszną zapiekaną owsiankę migdałowo-pomarańczową i masz problem z głowy.

Pierwszego rozwiązania nie próbowałam.
Drugie działało u mnie przez godzinę.
Trzecie okazało się prawdziwym strzałem w dziesiątkę!

Polecam!

owsianka4

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE (3 kokilki o średnicy 10 cm i wysokości brzegu 5 cm):
1 szklanka płatków owsianych, błyskawicznych
1/3 szklanki słupków migdałowych (lub niezbyt drobno posiekanych migdałów)
1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego (lub krowiego 3,2%)
1 jajo
sok i skórka otarta z jednej dużej czerwonej pomarańczy
2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżka marmolady z gorzkich pomarańczy (lub zwykłej pomarańczowej)
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (można pominąć)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej

Dodatkowo:
1 duża czerwona pomarańcza, podzielona na cząstki, do podania
1 łyżka płatków migdałowych, do posypania owsianki
1 łyżka masła, do wysmarowania kokilek

WYKONANIE:
Płatki owsiane wymieszać ze słupkami migdałowymi oraz proszkiem do pieczenia i solą.
Marmoladę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia i przestudzić.
Do mleka migdałowego (lub zwykłego) dodać jajo, ekstrakt migdałowy, miód, sok i skórkę z pomarańczy oraz rozpuszczoną marmoladę i wszystko dokładnie roztrzepać za pomocą rózgi kuchennej.
Połączyć składniki suche z mokrymi i odstawić na 5 minut.

Wnętrze kokilek dokładnie wysmarować masłem. Przełożyć do nich owsiankę. Nie należy wypełniać kokilek po same brzegi, gdyż owsianka podczas pieczenia nieco urośnie.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia.
Na 15 minut przed końcem zapiekania posypać owsiankę płatkami migdałowymi.

Upieczoną owsiankę wyjąć z piekarnika. Podawać mocno ciepłą z cząstkami czerwonej pomarańczy.

SMACZNEGO!

owsianka3

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezmleczne, Desery, Przystawki i przekąski, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Zapiekana owsianka migdałowo-pomarańczowa z czerwonymi pomarańczami

  1. ladylaurabloq pisze:

    Dobrze ,że dobrze wybrałaś .Pieczona najlepsza.

  2. magducha88 pisze:

    czemu jeszcze nie robiłam zapiekanej owsianki? 🙂

  3. Wygląda pięknie i pewnie pyszna!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s