Lekka zupa jarzynowa z pasternakiem, kalarepą, szpinakiem i kaszą bulgur

zup2

zup3

Spędzam krótki urlop na Podkarpaciu, ale Podkarpacie „strzeliło focha” i wcale urlopowe w tym tygodniu być nie chce… Jest wietrznie, chłodno, słonecznie tylko od czasu do czasu, a dzisiaj aura sprezentowała nam tak nagłą i potężną burzę z gradem, że nim dobiegłam z kuchni do pokoju, aby zdjąć z okna poduszki, te zdążyły zamienić się w pościel wodną… Cóż, pozostaje mi zachwycać się naszymi czerwononogimi gośćmi, wdychać zapach wilgotnej trawy i mieć nadzieję, że kolejne trzy dni będą lepsze. Wbrew prognozom synoptyków…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeżeli i w innych zakątkach Polski maj raczy chłodem i smaga wiatrem, mam dla Was dzisiaj rozgrzewającą lekką zupę jarzynową z pasternakiem, kalarepą i szpinakiem. Sytą, dzięki kaszy bulgur, i aromatyczną, dzięki tymiankowi. Idealną na niezbyt majowe dni maja.

P.S. Za pomysł na zupę z pasternakiem i bulgurem serdecznie dziękuję Loli! Lola prowadzi wspaniały blog o książkach: Lolanta czyta, który bardzo serdecznie wszystkim książkoholikom polecam!

zup1

zup4

SKŁADNIKI NA 6-8 PORCJI:
200 g kaszy bulgur
4 marchewki
3 korzenie pasternaku
2 małe kalarepy
1 por (tylko biała część)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 garści liści szpinaku
2 l bulionu warzywnego lub wody
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz

Dodatkowo:
listki tymianku lub natka pietruszki, do dekoracji zupy

Wykonanie:
Warzywa umyć i osuszyć. Cebulę, czosnek, marchewkę, kalarepę i pasternak obrać.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
Marchewkę i pora pokroić w cienkie talarki.
Pasternak i kalarepę pokroić w grubą kostkę.
Liście szpinaku z grubsza posiekać.
Bulion lub wodę zagotować (w trakcie podsmażania jarzyn).

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać cebulę, a kiedy tylko się zeszkli (nie może się przyrumienić), dodać posiekany czosnek oraz talarki pora i smażyć wszystko na średnim ogniu przez 30 sekund. Dodać marchewkę, pasternak oraz suszony tymianek i często mieszając, smażyć warzywa przez 4-5 minut.
Wlać wrzący bulion warzywny lub wodę, dodać kalarepę, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować zupę na małym ogniu, pod uchyloną pokrywką, do czasu, aż warzywa zmiękną (około 10-15 minut). Jarzyny nie powinny się rozgotować, powinny pozostać jędrne.
Kiedy warzywa zmiękną, wyjąć z zupy liście laurowe oraz ziele angielskie, dodać szpinak i gotować jeszcze przez 1 minutę, bez przykrycia.
Gotową zupę doprawić solą i pieprzem.

W czasie przygotowywania zupy ugotować kaszę bulgur.
Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie, garnek postawić na średnim ogniu i prażyć bulgur przez 1 minutę (bez dodatku tłuszczu).
Podprażoną kaszę zalać 1,5 l wrzącej wody, lekko posolić i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10-12 minut (kasza powinna być miękka, ale jędrna). Odcedzić, przelać obficie zimną wodą.

Do talerzy nakładać po 2-3 łyżki ugotowanej kaszy bulgur, zalewać gorącą zupą, dekorować listkami tymianku lub natką pietruszki. Podawać od razu.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Bezmleczne, Dania bezmięsne, Kasza i ryż, Obiady i kolacje, Wytrawne, Zupy i buliony i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

8 odpowiedzi na „Lekka zupa jarzynowa z pasternakiem, kalarepą, szpinakiem i kaszą bulgur

  1. Monika pisze:

    trafiłas:-) u mnie od 2 dni kasza bulgur z warzywami:-) tzw na winie (czyli z tego co się nawinie).

  2. Zdecydowanie moje smaki, pięknie podane, az nie mogę się napatrzeć 😉

  3. Będę robić! Przyda się mocno na poweekendowe wracanie do zdrowia. 😉

  4. W sam raz na wiosnę 🙂 I mój ulubiony bulgur do tego, pyszota 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s