Kruche cytrynowe ciasteczka z makiem

Zapach żonkili miesza się z aromatem świeżo upieczonych cytrynowych ciastek.
Herbata zdecydowanie już się zaparzyła. Łyczek. Jeszcze gorąca – taką lubię najbardziej. Spoglądam przez okno… Słońce jeszcze nie zaszło. Co prawda zza dachu pobliskiej szkoły wychyla się już tylko pomarańczowo-różowa poświata, ale wiem, że tam, niżej, ono jeszcze jest. Dzieci biegające między piaskownicą a zjeżdżalnią na pewno je widzą. Jutro pójdę popatrzeć, jak zachodzi za lasem.
Łyczek. Ciągle gorąca. To dobrze, będą nią cudownie nasiąkać. Mama nie mogła patrzeć, jak maczam kruche ciastka w herbacie. „Połowę zostawisz, bo będą Ci w niej pływać farfocle!” – mówiła. Lubię herbatę z farfoclami. Piję do dna…

SKŁADNIKI NA OK. 40 CIASTEK:

  • 200 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 40 g mąki krupczatki
  • 85 g cukru pudru
  • 30 g maku
  • 200 g bardzo zimnego masła
  • skórka otarta z jednej małej cytryny
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • szczypta soli

WYKONANIE:
Mąkę tortową oraz cukier puder przesiać do miski lub na stolnicę. Dodać krupczatkę, mak oraz sól. Wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do mąki z makiem. Dodać skórkę z cytryny i rozetrzeć wszystko między palcami na „mokry piasek” (drobniutką kruszonkę). Dodać sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto tak, aby tworzyło jedną całość. Nie wyrabiać dłużej, nie jest to potrzebne. Ciasto podzielić na dwie części, każdą uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na 35 minut.

Po tym czasie połowę ciasta wyjąć na oprószoną mąką stolnicę (wałek również oprószyć mąką) i szybko rozwałkować je na placek o grubości 4-5 mm. Ulubionymi foremkami lub literatką wykrawać ciasteczka. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując około 1,5  cm odstępy. Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 8-12 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów (trzeba być czujnym, zbyt mocno zrumienione będą niesmaczne).
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciastka na blasze na 2-3 minuty, po czym ostrożnie przełożyć je na kratkę i całkowicie wystudzić.

Podobnie postąpić z drugą połową ciasta oraz resztkami, które zostaną po wykrojeniu ciasteczek – resztki należy zagnieść i schłodzić w lodówce w trakcie pieczenia kolejnych porcji ciastek.

Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

SMACZNEGO!

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Ciastka kruche, Desery i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

19 odpowiedzi na „Kruche cytrynowe ciasteczka z makiem

  1. ateliermysli pisze:

    Pyszności, idealne do zielonej herbaty, np. koreańskiej, i piękne zdjęcia!

  2. ladylaurabloq pisze:

    Wstałam rano z postanowieniem ,że dziś piekę ciacha .Twoje mnie oczarowały!.

  3. magducha88 pisze:

    Cudowne, takie idealne, na popołudnie z książką, albo albumem ze zdjęciami:)

  4. wyglądają przeuroczo!

  5. Niezwykle urocze ciasteczka, na pewno smakują przepysznie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  6. Idealne do pochrupania 🙂

  7. agilaj pisze:

    Też lubię taka herbatę 🙂 i ciastka!

  8. Ehhh, odkrycie Twojego bloga o 23;00 nie jest dobrym pomysłem! 😀 Tyle pyszności ❤ Koniecznie muszę coś wypróbować ^^

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s