Waniliowy budyń jaglany ze śliwkami pieczonymi w winie

bj11

bj13

Poprzednio, przy okazji „holenderskich dzidziusiów”, mocno się rozpisałam, więc żeby Was ponownie nie zanudzać przydługim wstępem, dzisiaj przejdę od razu do konkretów.

Budyń z kaszy? Ależ owszem! Czemu nie? Waniliowy. Pyszny, kremowy i sycący. Do tego pieczone w winie śliwki… Rewelacja, gorąco polecam!

bj12

bj5

bj14

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Budyń:
2 i 1/3 szklanki mleka 3,2%
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki jasnego cukru trzcinowego
1 łyżka masła
ziarenka z jednej laski wanilii
szczypta soli

Pieczone śliwki:
600 g śliwek
2 gwiazdki anyżu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 pusta laska wanilii (oczyszczona z ziarenek, które trafiają do budyniu)
125 ml czerwonego wytrawnego wina
1/2 łyżki cukru trzcinowego, opcjonalnie

WYKONANIE:
Pieczone śliwki:
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Ułożyć je w małym naczyniu żaroodpornym lub formie do pieczenia, skórką do dołu. Do śliwek wrzucić gwiazdki anyżu i pustą laskę wanilii.
Wino wymieszać z cynamonem i zalać nim śliwki.
Aby owoce puściły w trakcie pieczenia więcej soku, można je posypać po wierzchu cukrem trzcinowym.
Tak przygotowane śliwki wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec je (bez przykrycia) przez 25-30 minut.

Budyń jaglany:
W trakcie zapiekania owoców, przygotować budyń.

Kaszę jaglaną przełożyć na gęste sito, przelać ją wrzątkiem, przepłukać zimną wodą, dokładnie odcedzić. Czynność powtórzyć.

Opłukaną i dokładnie odcedzoną kaszę przełożyć do rondla o grubym dnie. Wlać mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii oraz szczyptę soli. Wymieszać, po czym dodać masło. Rondel postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i często mieszając rózgą kuchenną, gotować kaszę przez 15-20 minut, do całkowitej miękkości i mocnego zgęstnienia.

Ugotowaną kaszę zdjąć z ognia i zmiksować za pomocą blendera na całkowicie gładki, aksamitny budyń. Jeżeli budyń będzie zbyt gęsty, należy dolać odrobinę mleka.

Podawać od razu z pieczonymi śliwkami.
Do pucharków lub szklanek nakładać po kilka łyżek jaglanego budyniu, kilka pieczonych śliwek, ponownie kilka łyżek budyniu, na wierzchu ułożyć pieczone śliwki.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Desery, Kasza i ryż, Kremy budyniowe, maślane i śmietanowe oraz budynie, puddingi i kisiele, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

10 odpowiedzi na „Waniliowy budyń jaglany ze śliwkami pieczonymi w winie

  1. ladylaurabloq pisze:

    Niebiański deser.

  2. Storyland14 pisze:

    Oj na pewno w weekend ☺

  3. zrobiłam dzisiaj o poranku, troszkę pozmieniałam – np nie miałam wanilii to wrzuciłam gwiazdki anyżowe, no i owoce trochę inne zrobiłam bo śliwek tez nie miałam i wyszło PYSZNE – dzięki za przepis – zawsze na słodko kasza jaglana wychodziła mi niedobra, ale też przyznaję nie płukałam jej, a tym razem posłusznie to zrobiłam 😀

    • Kaaisa pisze:

      Cała przyjemność po mojej stronie 🙂 Bardzo się cieszę, że deser Ci smakował. A kombinować w kuchni zawsze warto 🙂

  4. gosiajakacka pisze:

    Oj, ależ to się cudownie zapowiada 🙂 Nigdy nie robiłam budyniu z jaglanki, a tyle razy już sobie obiecywałam, że wreszcie spróbuję. Zapisuję do wypróbowania 🙂

    • Kaaisa pisze:

      Ja się ostatnimi czasy od jaglanego budyniu uzależniłam. Jest niesamowicie pyszny i, co bardzo ważne, sycący, co bardzo mi odpowiada, bo wystarczy zjeść go niewiele, aby w pełni zaspokoić mały głodek 🙂 Polecam bardzo gorąco!

  5. peniswkuchni pisze:

    Jak nie lubię deserów, ten mnie zaintrygował😊

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s