Serniczki waniliowe z musem malinowym

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Myślami jestem już na urlopie… Czuję zapach lasu, chłód rosy na stopach, ożywczy wiatr… Z oddali dobiega mnie śmiech moich Rodziców, Brata, mojej ukochanej Siostry i jej dwóch małych szkrabów… Słyszę poranny tupot małych stópek mojej Bratanicy… Palce parzą i oczy się śmieją na samą myśl o jedzeniu pieczonych w ognisku ziemniaków… I noce będą tak bardzo ciemne i tak wspaniale gwieździste… Szum Wisłoka, zieleń łąk, czereśnie rwane z drzewa, agrest kwaśny jak wszyscy diabli… I rozmów do rana bez liku…

Tak będzie, już za cztery dni… Tymczasem trzeba się skupić na tym, co tu i teraz. A że najlepiej skupiać się przy odrobinie czegoś słodkiego, mam dla Was dzisiaj pyszne maleństwa – serniczki waniliowe z musem malinowym.

Polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA OK. 12 SERNICZKÓW:
Masa serowa:
250 g półtłustego twarogu
125 g serka mascarpone
125 ml śmietanki kremówki 36%
2,5 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
1,5 łyżki żelatyny
ziarenka z jednej laski wanilii
sok z jednej limonki

Mus malinowy:
250 g malin
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
12 okrągłych owsianych ciasteczek o średnicy 7-8 cm
maliny do dekoracji serniczków

WYKONANIE:
Masa serowa: 
Przygotować 12 metalowych foremek na babeczki (u mnie foremki o górnej średnicy 7 cm).

Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody, mieszać energicznie do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (nie może być grudek). Odstawić na 5-7 minut.

Twaróg, mascarpone, sok z limonki, ziarenka wanilii i cukier puder umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miski.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Do przestudzonej żelatyny dodać 2-3 łyżeczki masy serowej i dokładnie wymieszać, po czym wlać ją do reszty masy serowej w misce i wszystko krótko zmiksować.

Tak przygotowaną masą serową od razu wypełniać do pełna foremki na babeczki (masa będzie tężeć), wierzchy wyrównać i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Mus malinowy:
Maliny umyć, osuszyć, przełożyć do rondla o grubym dnie, zasypać cukrem i postawić na średnim ogniu. Mieszając sporadycznie, trzymać na ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści, a owoce rozpadną (4-5 minut). Zdjąć z ognia, gorące maliny przetrzeć przez sito. Pestki wyrzucić. Przetarte maliny odstawić.

Serniczki:
Gotowe serniczki wyjmować z foremek na owsiane ciasteczka. Foremki zanurzać do 2/3 wysokości na kilka sekund w gorącej wodzie lub ogrzać je strumieniem ciepłego powietrza z suszarki i odwracać je do góry dnem.

Przed podaniem wierzch serniczków dekorować zimnym lub ciepłym malinowym musem i malinami.

Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Desery, Serniki i serniczki na zimno i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

23 odpowiedzi na „Serniczki waniliowe z musem malinowym

  1. goldenbrown pisze:

    Mogę bezkarnie patrzeć na Twoje dzieła sztuki 🙂 ))
    W kuchni właśnie STYGNIE sernik 😀

    • Kaaisa pisze:

      Czymże są moje sernikowe wypierdki w porównaniu do Twojego mega sernika… 😀
      Narobiłaś mi smaka na pieczony sernik, nie ma wyjścia, trzeba będzie jakiś popełnić 😉

      • goldenbrown pisze:

        Nie piekę ciast zbyt często, ale akurat była okazja, imieniny męża, zatem sernik musiał być 🙂
        Biorę 1 kg sera twarogowego (kupuję bez żadnych spulchniaczy, polepszaczy itp)
        150-180 g masła
        200-230 g cukru
        6 jajek od szczęśliwych kur
        2 łychy mąki ziemniaczanej
        4 łychy mąki kukurydzianej (moze być inna też)
        I co dalej, to już wiesz 😉
        A potem do piekarnika na +-50 minut i 170 stopni.
        😀

  2. Ładniutkie. Nie musiałabym przechowywać ich w lodówce… 12 sztuk to dla mnie pestka 😀

  3. okragle30 pisze:

    Jadłbym😋

  4. ladylaurabloq pisze:

    Bardzo apetyczny deser .Ja niestety jadę na wakacje kiedy agrestu już nie ma ,a uwielbiam go .Udanego wypoczynku!.

  5. rphzt pisze:

    Bardzo smaczny blog 😋 pozdrawiam!

  6. kayab92 pisze:

    Mniami! 🙂

  7. felixfeliciss pisze:

    Jak ciekawie wyglądają! Kuchnia nadal potrafi grzeszyć oryginalnością. ✿

  8. jukkasarasti pisze:

    Do wypróbowania. Uwielbiam wszystko, co z wanilią. A jeśli to jest sernik na zimno – to tym bardziej uwielbiam… Zaraz, czyje do najbliższe święto? Zdaje się moje imieniny czyli już po sezonie malinowym. No, ale od czego są zamrażarki? 😉

  9. O mniam, ja takie chcę!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s