Tarta z młodą kapustą, kalarepą i koperkiem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciśnienie 88/56… Po trzech kawach… Czuję się, jakby mnie potrącił pociąg, po czym przejechał po mnie czołg, a następnie walec. I cieniutkim plackiem leżę. Wyglądam tak, jak niepodlana przeze mnie wczoraj bazylia – marnie…

Nie jestem dzisiaj zdolna do napisania czegoś więcej niż tylko przepisu na pyszną tartę z młodą kapustą, kalarepą i koperkiem, którą popełniłam niedawno. Gorąco polecam i ciśnienia w normie życzę!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę (pokroić wcześniej i ponownie mocno schłodzić w lodówce)
50 g zimnego smalcu, pokrojonego w kostkę (pokroić wcześniej i ponownie mocno schłodzić w lodówce)
1/4 szklanki bardzo zimnej wody (można wrzucić do niej kostki lodu)
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
mała główka młodej kapusty, około 850 g
2 kalarepy, średniej wielkości
1 duża cebula
250-300 g śmietany 22%
2 żółtka
duży pęczek koperku
sok z jednej limonki
2 łyżki masła
3/4 łyżeczki soli
pieprz

Dodatkowo:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu ciasta
kminek do posypania wierzchu ciasta, opcjonalnie
2 łyżki posiekanego koperku do dekoracji gotowej tarty
masło do posmarowania formy

WYKONANIE:
Nadzienie:
Kapustę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć/oderwać wierzchnie liście, które zwykle są brzydkie i uszkodzone, wyciąć głąb. Kapustę przekroić na ćwiartki i każdą część drobno poszatkować.
Poszatkowaną kapustę przełożyć do durszlaka, dodać 3/4 łyżeczki soli, wymieszać dokładnie i odstawić na 30 minut. Po tym czasie można ją lekko odcisnąć, ale nie jest to konieczne.

Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Kalarepę obrać i pokroić w centymetrową kostkę.
Koperek umyć, osuszyć, pozbawić twardych łodyżek i drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę i smażyć, aż lekko się zrumieni. Dodać kapustę i sok z limonki, wymieszać i smażyć przez 10-15 minut, aż kapusta mocno zmięknie. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

Do przestudzonej kapusty, tuż przed wyłożeniem nadzienia na ciasto, dodać pokrojoną kalarepę oraz koperek. Śmietanę dokładnie wymieszać z żółtkami i również dodać do kapusty. Dokładnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Ciasto:
Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać bardzo zimne, pokrojone w kostkę masło i smalec. Szybko rozetrzeć składniki między palcami tak, aby powstały drobne grudki (można użyć malaksera, wyrabiać około 30 sekund). Dodać bardzo zimną wodę – może Wam być potrzebne nawet mniej niż 1/4 szklanki, więc dodawajcie ją stopniowo – i szybko zagnieść ciasto tak, aby tworzyło jedną całość. Nie wyrabiać dłużej, nie jest to potrzebne. Ciasto podzielić na dwie części, każdą uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie wyjąć połowę ciasta (drugą zostawić w lodówce) na oprószoną mąką stolnicę i szybko rozwałkować na cienki (4-5 mm), okrągły placek o średnicy 30-35 cm.* Rozwałkowane ciasto zawinąć na wałek i przenieść do wysmarowanej grubo masłem formy na „pie”, tartę lub do misy ceramicznej o średnicy 26-28 cm. Wyłożyć ciastem dno i boki formy. Odciąć wystające poza formę ciasto. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki.

Wyjąć z lodówki drugą część ciasta. Na oprószonej delikatnie mąką stolnicy rozwałkować je na okrągły placek o grubości 7-8 mm. Z ciasta wycinać ciastka o kształcie liści/płatków (powinno ich być około 20, można użyć foremek).**
Jeżeli zostanie Wam ciasto, możecie je przechwywać w lodówce przez tydzień lub zamrozić (maksymalnie na 3 miesiące) i użyć w przyszłości.

Tarta:
Wyjąć z lodówki formę wypełnioną ciastem i nałożyć do niej nadzienie z kapusty. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć wycięte z ciasta liście/płatki, zostawiając trochę wolnego miejca pośrodku. Za pomocą pędzelka posmarować liście roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i, opcjonalnie, posypać je kminkiem.

Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec 10 minut, obniżyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez 45-50 minut. Jeżeli w trakcie pieczenia ciasto zacznie się mocno rumienić, przykryć je folią aluminiową i piec dalej.

Wyjąć z piekarnika. dekorować siekanym koperkiem.
Podawać na ciepło lub na zimno.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* Ciasto można także rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ja wolę wałkować je na stolnicy, ale wiem, że niektórym łatwiej jest położyć ciasto na jednym arkuszu papieru do pieczenia, przykryć je drugim arkuszem i rozwałkowywać je po nim. Papier ułatwia także przeniesienie ciasta do formy.
Jeżeli nie lubicie wałkować kruchego ciasta, po prostu odrywajcie po kawałku i wylepiajcie nim formę.

** Zamiast liści można zrobić kratkę, tak jak w przepisie na apple pie.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta kruche i tarty wytrawne, Dania bezmięsne, Obiady i kolacje, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

14 odpowiedzi na „Tarta z młodą kapustą, kalarepą i koperkiem

  1. Tochybaomnie pisze:

    Co do ciśnienia, to możemy sobie podać ręce, też mam niskie i kawa w takie dni, jak ten niewiele daje. Niech nas jednak pocieszy fakt, że z dwojga złego lepsze niższe, niż wyższe ciśnienie 😉

    A tarta i przepis wyglądają i brzmią mega smakowicie, więc może sama zrobię, ale bez smalcu 😉

    • Kaaisa pisze:

      Podaję rękę zatem 🙂 Z reguły nie przeszkadza mi tak niskie ciśnienie, zupełnie tego nie odczuwam, ale zdarzają się takie dni jak dziś, kiedy powieki nie chcą się otworzyć i ani ręką, ani nogą…

      Co do smalcu, jak najbardziej możesz go pominąć 🙂 Wiem, że niektórzy jeść go nie mogą, inni po prostu nie chcą. Ja zazwyczaj dodaję odrobinę do ciasta kruchego, bo dzięki niemu jest bardziej chrupkie 🙂

  2. ladylaurabloq pisze:

    Wspaniała tarta.

  3. Lolanta pisze:

    To i tak dziw, że dałaś radę cokolwiek napisać 🙂 Wygląda bardzo smakowicie 🙂

  4. daktyljaglany pisze:

    Ale cudo! Trochę ostatnio nie śledziłam co się tu dzieje i tak patrzę i patrzę a tu kopalnia pomysłów! 🙂

  5. Ale ty jesteś pracowita i cierpliwa. Piękna tarta, listki wyszły Ci naprawdę śliczne. Połączenie smaków bardzo obiecujące, ale w moim wydaniu na pewno byłaby kratka. Podziwiam precyzję z jaką wylepiłaś dekorację i serdecznie Ci gratuluję talentu.
    PS. Znam to uczucie, również mam niskie ciśnienie. Pozdrawiam!

    • Kaaisa pisze:

      Ależ ułudę udało mi się tą tartą stworzyć 😀 Cierpliwość to ostatnia cnota, jaką można by mi przypisać, a i talentu artystycznego u mnie jak na lekarstwo… 😉 Te listki można by i pod rybki podciągnąć, ale nie miałam foremek, więc muszą wystarczyć 😀
      Bardzo, bardzo dziękuję za tak miłe słowa i pozdrawiam serdecznie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s