Kakaowe ciasto z kremem z białej czekolady i kwaśnymi owocami

Bardzo bogate, mocno kakaowe, treściwe ciasto, słodki, aksamitny krem z białą czekoladą i kwaśne owoce.

Jeżeli nachodzi Was czasami chęć na deser z dużą ilością kremu, a nie macie ochoty niczego przekładać, silić się na jakieś wydumane torty, bardzo gorąco polecam Wam to ciasto. Będziecie zadowoleni.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 120 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 85 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml maślanki, w temperaturze pokojowej
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajo L, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka wódki
  • 1/2 szklanki gorącej kawy (bez fusów)
  • szczypta soli

Krem z białej czekolady:

  • 250 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Owoce, najlepiej kwaśne:

  • w lecie: truskawki, porzeczki czarne, czerwone i białe, agrest, wiśnie, czereśnie, maliny, morele itd.
  • jesienią, zimą i wiosną: drobne winogrona, borówki, maliny, jeżyny, miechunka peruwiańska, marakuja, mini kiwi, kiwi itd.

WYKONANIE:

Pracę należy zacząć od przygotowania bazy kremu, dzień przed planowanym składaniem deseru.

Czekoladę połamać na małe kawałki i przełożyć do szklanej lub metalowej miski.
Śmietankę kremówkę przelać do rondelka i bardzo mocno podgrzać (prawie do zagotowania), ale nie doprowadzać do wrzenia. Gorącą śmietanką od razu zalać czekoladę w misce. Odczekać 1-1,5 minuty i zacząć mieszać rózgą kuchenną. Mieszać do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Nie może być grudek. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną mieszankę przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.

Ciasto:

[Ciasto również można upiec dzień wcześniej i trzymać w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, aby nie obeschło. Na drugi dzień dekorować kremem i owocami.]

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wymieszać. Odstawić.
Do drugiej miski wbić jajo, dodać maślankę, olej oraz cukier i roztrzepać wszystko za pomocą rózgi kuchennej. Do mieszanki przesiać połączone wcześniej suche składniki. Mieszać rózgą kuchenną (nie miksować) do czasu dokładnego połączenia się wszystkich składników, nie dłużej. Wlać połowę gorącej kawy, wymieszać dokładnie, wlać resztę kawy i wódkę, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 35-40 minut, do tzw. „suchego patyczka”.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia na ok. 10-15 minut, po czym oddzielić nożem brzegi ciasta od formy, ciasto uwolnić z obręczy, odwrócić, ostrożnie odkleić od niego papier i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Jeżeli ciasto upiekło się tzw. „górką”, po wystudzeniu należy ją ściąć ostrym nożem i wyrównać wierzch.

Ścinki zjeść z lodami lub konfiturami.

Kiedy ciasto będzie już całkowicie wystudzone, przystąpić do przygotowania kremu.

Schłodzony serek mascarpone krótko zmiksować na gładki krem. Dodać (wyjętą prosto z lodówki) zimną mieszankę śmietanki i białej czekolady, przygotowaną dzień wcześniej, i miksować do czasu uzyskania bardzo gęstego kremu, uważając, aby go nie przebić, masła nie chcemy.

Krem wyłożyć na ciasto. Dekorować kwaśnymi owocami. Kroić na porcje i podawać.

Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

 

6 replies to “Kakaowe ciasto z kremem z białej czekolady i kwaśnymi owocami

  1. Ta łyżeczka wódki ma jakąś szczególną funkcję? Wyjdzie bez niej jeśli w domu % brak? 😉

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star