Ciastka francuskie z truskawkami i borówkami

Chwilę mnie nie było. Dłuższą nawet. Dużo pracy, dużo nowych wyzwań, kilka podróży, krótki urlop, wielu lekarzy, mnóstwo leków i jeszcze więcej skutków ubocznych. Życie. Blog musiał leżeć odłogiem i czekać na lepsze czasy. I wiecie co? Myślę, że się doczekał.

Na dobry początek deser, który zrobicie w try miga.

SKŁADNIKI NA 6 CIASTEK:

  • 375 g ciasta francuskiego na maśle (arkusz), w temperaturze pokojowej (można użyć mrożonego, ale należy je wcześniej rozmrozić, najlepiej przez całą noc w lodówce)
  • 350 g truskawek
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • 1 małe jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania ciasta
  • miód, do podania; opcjonalnie
  • gęsta, kwaśna śmietana do podania; opcjonalnie

WYKONANIE:
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić w plasterki.
Borówki umyć i osuszyć.

Arkusz ciasta francuskiego wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę lub pergamin. Podzielić go na 6 równych kwadratów.
Każdy kwadrat ponacinać w ten sam sposób: wzdłuż każdego boku, ok. 1 cm od brzegu ciasta, zrobić nożem długie nacięcia, tworząc ramkę, w której układane będą owoce. Nie należy przecinać ciasta, tylko naciąć je z wierzchu. Dzięki temu brzegi ciasta wokół owoców podniosą się w trakcie pieczenia.

Środek każdego kwadratu ponakłuwać widelcem.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej kwadraty ciasta, w odstępach. W ramkach wyznaczonych przez nacięcia układać na każdym ciastku owoce: plastry truskawek (na zakładkę) oraz borówki. Owoce oprószyć cukrem z wanilią.
Brzegi ciasta dookoła owoców posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec do zrumienienia, przez ok. 12-15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę i przestudzić.

Podawać ciepłe, np. z kleksem kwaśnej śmietany i miodem.

SMACZNEGO!

8 replies to “Ciastka francuskie z truskawkami i borówkami

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star