Ostatnimi czasy pasjami piekę ciemne winogrona. A to chlusnę w nie kieliszek czerwonego wina, a to skropię je octem balsamicznym, a jak mnie najdzie ochota, to i sera pleśniowego do nich wkruszę. Potem z pajdą chleba w dłoni zasiadam przed blachą takich winogron i wcinam, aż mi się uszy trzęsą.
Jeżeli też lubicie czuć to uszu drżenie, spróbujcie winogron pieczonych w czerwonym winie z rozmarynem i goździkami. Mniam!
SKŁADNIKI:
- ok. 500-600 g ciemnych winogron, oderwanych od gałązek
- 1/2 łyżki cukru Muscovado
- 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 10 goździków
- 2 gałązki rozmarynu, każda po ok. 10 cm
- 1 łyżka oliwy
WYKONANIE:
Winogrona umyć i dokładnie osuszyć.
Małe naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie położyć gałązki rozmarynu. Na rozmarynie ułożyć winogrona, najlepiej w jednej warstwie. Pomiędzy owoce wcisnąć goździki. Całość posypać cukrem Muscovado i zalać winem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez ok. 15-20 minut. Winogrona powinny się pomarszczyć i częściowo popękać. W połowie czasu pieczenia można je delikatnie przemieszać.
Podawać ciepłe np. jako dodatek do kanapek, serów, sałatek, jogurtu, owsianki czy lodów.
* Płyn spod upieczonych winogron można przecedzić i wypić niczym grzane wino lub podawać go razem z owocami jako sos.
SMACZNEGO!
Bardzo ciekawy i smakowity pomysł 🙂
Dziękuję! 🙂