Ciepłe kanapki z pieczonymi winogronami i świeżym kozim serem

Dzień bez kanapki dniem straconym. Uwielbiam je (obserwujący mnie na instagramie już to wiedzą) i gdyby mi ktoś zadał pytanie, co wolę na śniadanie: owsiankę czy jajecznicę, odpowiedziałabym, że chleb z masłem i pomidorem. O!

Jako że zimą pomidory są z plastiku, na kanapkach lądują inne rarytasy. Wczoraj trafiły na nie pieczone winogrona i świeży kozi ser. Polecam!

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 2 duże podłużne bułki, najlepiej pełnoziarniste; przekrojone wzdłuż na pół
  • ok. 150 g świeżego koziego sera
  • ok. 500-600 g ciemnych winogron, oderwanych od gałązek
  • 1/2 łyżki cukru Muscovado 
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 10 goździków
  • 2 gałązki rozmarynu, każda po ok. 10 cm
  • oliwa

WYKONANIE:
Winogrona umyć i dokładnie osuszyć.
Małe naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy. Na dnie położyć gałązki rozmarynu. Na rozmarynie ułożyć winogrona, najlepiej w jednej warstwie. Pomiędzy owoce wcisnąć goździki. Całość posypać cukrem Muscovado i zalać winem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez ok. 15-20 minut. Winogrona powinny się pomarszczyć i częściowo popękać. W trakcie pieczenia można je delikatnie przemieszać.

W połowie czasu pieczenia winogron przygotować bułki. Każdą połówkę skropić oliwą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 5 minut przed końcem pieczenia winogron. Wyjąć równocześnie z owocami.

Ciepłe bułki posmarować kozim serem i ułożyć na nich ciepłe pieczone winogrona. Ozdobić listkami mięty lub rozmarynu. Podawać od razu.

* Płyn spod upieczonych winogron można przecedzić i wypić niczym grzane wino lub podawać go razem z owocami jako sos.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Dania bezmięsne, Kanapki, Pieczywo, Przystawki i przekąski, Wytrawne, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

12 odpowiedzi na „Ciepłe kanapki z pieczonymi winogronami i świeżym kozim serem

  1. Wypada zatem życzyć smacznego

  2. Bardzo fotogeniczne 🙂

  3. Marzi pisze:

    Apetycznie to wygląda 😋. Super zestawione proste smaki. Pozdrowienia 🙂

  4. Tochybaomnie pisze:

    Nie ma nic lepszego od pajdy świeżego chleba z dobrym masłem i pomidorem malinowym pachnącym letnim słońcem. Do tego szczypta soli, odrobina pieprzu… ehhhh, poezja smaków 🙂 mniam!
    Co do koziego sera to nie wiem, co jest ze mną nie tak, ale po prostu nie jestem w stanie go przełknąć, a próbowałam wielokrotnie! Może spróbuję jeszcze raz na takiej kanapce z winogronami 😉

    • Kaaisa pisze:

      Z kozim serem najwidoczniej jest tak jak z kminkiem – albo się go kocha miłością wielką, albo szczerze nienawidzi. Znam kilka osób, które nawet patrzeć na niego nie mogą, nie mówiąc o konsumowaniu. Swoją niechęć tłumaczą mi najczęściej tak: „zapach wstrętny, smak jeszcze gorszy” 😉 De gustibus…
      Mnie się kozi nabiał wysypuje z lodówki 😀

  5. magducha88 pisze:

    pieczone winogrona, coś genialnego 🙂

  6. Bardzo ciekawy pomysł 😊!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.