Cynamonowe crumble z jabłkami i świeżą żurawiną, czyli owoce pod kruszonką

zur12

zur4

zur6

Zima trzyma. Tu zmrozi, tam posypie, gdzieniegdzie zawieje i zamiecie. Od czasu do czasu zmusi przechodnia do błyskawicznego opanowania sztuki latania i lądowania bez wysuniętego podwozia. Z rana wysmaga twarz lodowatym powietrzem, wieczorem oblepi śniegiem okulary. Kulinarnie też się odnajduje – zagotuje stojących w korkach, posoli buty, spieprzy akumulator…

Staram się nie narzekać, bo białą i mroźną zimę bardzo lubię, ale niekiedy udziela mi się nastrój większości i po prostu zaczynam tęsknić za ciepłem i zielenią. Gdyby chociaż słońce chciało częściej odwiedzać Warszawę…

Skoro jednak słoneczko od kilku dni jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie i do stolicy w najbliższym czasie raczej się nie wybiera, w roli poprawiacza nastroju wystąpiło cynamonowe crumble z jabłkami i świeżą żurawiną. Kwaśne owoce i bardzo, bardzo chrupiąca kruszonka z dodatkiem płatków owsianych i cynamonu sprawiły, że ten paskudny wtorek stał się o niebo przyjemniejszy. Gorąco polecam! Na chandrę i na deser!

zur2

zur3

zur5

SKŁADNIKI:
Kruszonka:

  • 150 g płatków owsianych, górskich
  • 120 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
  • 160 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Owoce:

  • 5 kwaśnych jabłek
  • 250 g świeżej żurawiny*
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • masło, do wysmarowania formy
  • bita śmietana z wanilią lub cynamonem, jogurt naturalny, lody waniliowe; do podania (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Owoce:
Do miski wlać sok z cytryny.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wymieszać w misce z sokiem z cytryny. Dodać żurawinę oraz miód. Dokładnie wymieszać, odstawić.

Naczynie żaroodporne (u mnie prostokątne, o wymiarach 26×15 cm) dokładnie wysmarować masłem. Przełożyć do niego owoce. Wyrównać.

Kruszonka:
Do miski przesiać mąkę. Dodać płatki owsiane, cukier, cynamon i sól. Wymieszać. Dodać pokrojone zimne masło. Rozetrzeć wszystko między palcami na kruszonkę. Posypać nią owoce.

Wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec przez ok. 40-45 minut. Kruszonka powinna się mocno zrumienić, a owoce pod kruszonką bulgotać i „bąbelkować”.

Podawać ciepłe, np. z kleksem bitej śmietany, jogurtu naturalnego lub gałką lodów waniliowych.

SMACZNEGO!

Można użyć żurawiny mrożonej. Wtedy do owoców należy dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Ciasta i ciastka z owocami, Desery, Kuchnia świata, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

12 odpowiedzi na „Cynamonowe crumble z jabłkami i świeżą żurawiną, czyli owoce pod kruszonką

  1. gin pisze:

    To ja poproszę, bo chandry u mnie pod dostatkiem…

  2. magducha88 pisze:

    świeżą żurawinę wielbię, a pod taką kruszonką-mniam 🙂

  3. uwielbiam crumble, to jeden z moich ulubionych deserów. O tej porze roku smakuje najlepiej 🙂

  4. Anna pisze:

    Mniam mniam!

  5. W czasie zimy crumble to mój ulubiony deser… Pyszny, pięknie pachnie i w dodatku szybko się przygotowuje 🙂 Zainspirowałaś mnie tą żurawiną ja mam jeszcze sos żurawinowy w lodówce więc myślę, że mogę go dodać – chociaż sie nie zmarnuje 😛

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s