Gęsta kremowa zupa z zielonego groszku i awokado oraz grzanki z kozim serem

zupa2

zupa3

Jako że pogoda w Polsce nie może się ostatnio zdecydować, czy już uszczęśliwić nas wiosną, czy może jeszcze przywalić w nas zimą, wzięłam sprawy w swoje ręce i zrobiłam sobie wiosnę na talerzu. O! I zielono mi! Na pohybel tym śniegom, co to mi balkon w poniedziałek zasypały!

Zupa z groszku i awokado jest nie tylko piękna, ale i pyszna! Gęsta, sycąca, kremowa, do tego – jeżeli przygotujecie sobie bulion dzień czy dwa wcześniej lub macie zamrożony – zrobicie ją w 10 minut.
Polecam, niech i Wam będzie zielono!

zupa1

zupa4

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
450 g mrożonego zielonego groszku
1,5 dużego, dojrzałego (bardzo miękkiego) awokado
600 ml bulionu warzywnego
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
2 małe szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła lub oliwy z oliwek
duży pęczek koperku
sok z jednej limonki
sól, pieprz

Na grzanki:
kilka kromek czerstwej bagietki, po 2-3 na osobę
kilka plastrów miękkiego dojrzewającego sera koziego (najlepiej takiego w kształcie walca), każdy o grubości ok. 0,5 cm

Dodatkowo:
kilka łyżeczek crème fraîche, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego do dekoracji zupy

WYKONANIE:
Zupa:
Szalotki i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę.
Koperek umyć, osuszyć, pozbawić twardych łodyżek i drobno posiekać.

W garnku o grubym dnie rozgrzać klarowane masło lub oliwę. Wrzucić pokrojone szalotki, a kiedy się zeszklą, dodać czosnek, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Wlać wino, gotować przez 3 minuty. Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia, wrzucić mrożony groszek i gotować zupę przez 5-6 minut.

Gotową zupę zdjąć z ognia. Dodać do niej sok z limonki, posiekany koperek oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę awokado i zmiksować ją dokładnie za pomocą blendera lub w mikserze kielichowym na gładki krem. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, należy dolać do niego trochę bulionu. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem zupę podgrzać.

Grzanki:
Na każdej kromce bagietki ułożyć po plasterku koziego sera.
Kromki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 5-6 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Gorącą zupę nalewać do talerzy lub miseczek. Dekorować kleksem crème fraîche, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego.
Podawać z ciepłymi grzankami z kozim serem.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania bezmięsne, Obiady i kolacje, Wytrawne, Zupy i buliony i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

8 odpowiedzi na „Gęsta kremowa zupa z zielonego groszku i awokado oraz grzanki z kozim serem

  1. Monika pisze:

    Zrobię! kurde zrobie!

  2. ladylaurabloq pisze:

    Cudny kolor i pyszota!.

  3. Gosia pisze:

    Wygląda naprawdę wiosennie 🙂 Ach, żeby tak pogoda za oknem do takiej zupki się dopasowała 😉

    • Kaaisa pisze:

      Ach, żeby! U mnie jakoś się do tego nie kwapi… Dopasowała się raczej do żurku czy krupniku – szaro, buro, ponuro… 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s