Dzisiaj rewelacyjny deser z cyklu „Milijon i jedna (kilo)kaloria”. Bez pieczenia. Krakersy, przełamująca słodycz konfitura z czarnych porzeczek i dwa przepyszne kremy na bazie serka mascarpone: jeden z dodatkiem białej czekolady, drugi z masłem orzechowym. Wszystko pod kakaową pierzynką. Niebo, mówię Wam.
Deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, niech Was nie zraża długość opisu wykonania. Zrobienie kremu z białej czekolady trzeba rozłożyć na dwa dni, trochę poczekać, aż całość się schłodzi, reszta idzie jak po maśle. Orzechowym.
Bardzo gorąco polecam!
SKŁADNIKI (na formę o wymiarach 28×23 cm):
Krem z białej czekolady:
- 250 g białej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem z masła orzechowego:
- 250 g gładkiego masła orzechowego
- 400 g serka mascarpone, schłodzonego
- 125 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki likieru amaretto
Dodatkowo:
- 2 opakowania (po 180 g) klasycznych prostokątnych słonych krakersów (polecam te firmy Lajkonik)
- ok. 350 g konfitury z czarnych porzeczek
- kakao, do oprószenia deseru
- owoce (najlepiej kwaskowate), do dekoracji – opcjonalnie
WYKONANIE:
Pracę należy rozpocząć od przygotowania bazy kremu z białej czekolady. Najlepiej robić to wieczorem.
Czekoladę połamać na małe kawałki i przełożyć do szklanej lub metalowej miski.
Śmietankę kremówkę przelać do rondelka i bardzo mocno podgrzać (prawie do zagotowania), ale nie doprowadzać do wrzenia. Gorącą śmietanką od razu zalać czekoladę w misce. Odczekać 1-1,5 minuty i zacząć mieszać rózgą kuchenną. Mieszać do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Nie może być grudek. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną mieszankę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Kiedy czekolada będzie już odpowiednio schłodzona, do osobnej miski przełożyć zimny serek mascarpone i zmiksować go krótko na gładki krem. Dodać zimną mieszankę śmietanki z czekoladą i miksować do czasu uzyskania gęstego kremu, uważając, aby go nie przebić, masła nie chcemy. Przykryć folią i wstawić do lodówki na czas przygotowywania drugiego kremu i foremki na deser.
Przygotować sobie prostokątną formę 28×23 cm, w której robiony będzie deser.
Jeżeli forma będzie metalowa, należy całą (dno i boki) wyłożyć dokładnie folią spożywczą (aby krem nie dotykał metalu – lubi nabrać metalicznego posmaku). Folia powinna dobrze przylegać, nie zjeżdżać. Na dno położyć dodatkowo papier do pieczenia.
Jeżeli forma będzie szklana lub silikonowa, należy pominąć ten krok.
Przygotować krem z masła orzechowego.
Do miski przełożyć masło orzechowe, schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę. Zacząć miksować na wolnych obrotach i stopniowo je zwiększać. Miksować do czasu dokładnego połączenia i uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Dodać cukier puder. Krótko zmiksować. Dodać likier amaretto i ponownie krótko zmiksować, tylko do połączenia. Odjąć 3-4 łyżki kremu do osobnej miseczki – odłożyć na bok, będzie potrzebny na samym końcu.
Od razu przystąpić do składania deseru.
Na dnie formy ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć krem z masła orzechowego. Wyrównać. Na kremie ułożyć drugą warstwę krakersów. Posmarować je obficie konfiturą z czarnych porzeczek. Na konfiturę wyłożyć krem z białej czekolady. Wyrównać. Na kremie ułożyć trzecią warstwę krakersów. Posmarować je cieniutko odłożonym wcześniej kremem z masła orzechowego. Całość obficie oprószyć przesianym przez sitko kakao. Formę przykryć delikatnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8-10 godzin, najlepiej na całą noc. Krakersy muszą mieć czas, aby nieco zmięknąć.
Gotowy deser kroić na porcje (dokładnie oddzielić boki deseru od formy i czyścić nóż podczas krojenia), porcje oprószyć dodatkowo przesianym kakao, dekorować owocami – opcjonalnie, podawać.
Przechowywać w lodówce, przykryte folią spożywczą.
SMACZNEGO!
Pięknie przyzdobione !
Bardzo mi miło, że się podoba! Dziękuję! 🙂
To Ja dziękuje że mogę podziwiać to co tworzysz
ależ pięknie wyszło to ciacho!
Dziękuję! 🙂
Wygląda obłędnie 😀 To musi być pyszne!
Tak, jest przepyszne! Dziękuję! 🙂