Krakersiak z kremem z białej czekolady, kremem z masła orzechowego i konfiturą z czarnych porzeczek (bez pieczenia)

Dzisiaj rewelacyjny deser z cyklu „Milijon i jedna (kilo)kaloria”. Bez pieczenia. Krakersy, przełamująca słodycz konfitura z czarnych porzeczek i dwa przepyszne kremy na bazie serka mascarpone: jeden z dodatkiem białej czekolady, drugi z masłem orzechowym. Wszystko pod kakaową pierzynką. Niebo, mówię Wam.

Deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, niech Was nie zraża długość opisu wykonania. Zrobienie kremu z białej czekolady trzeba rozłożyć na dwa dni, trochę poczekać, aż całość się schłodzi, reszta idzie jak po maśle. Orzechowym.

Bardzo gorąco polecam!

SKŁADNIKI (na formę o wymiarach 28×23 cm):

Krem z białej czekolady:

  • 250 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem z masła orzechowego:

  • 250 g gładkiego masła orzechowego
  • 400 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 125 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki likieru amaretto 

Dodatkowo:

  • 2 opakowania (po 180 g) klasycznych prostokątnych słonych krakersów (polecam te firmy Lajkonik)
  • ok. 350 g konfitury z czarnych porzeczek
  • kakao, do oprószenia deseru
  • owoce (najlepiej kwaskowate), do dekoracji – opcjonalnie

WYKONANIE:

Pracę należy rozpocząć od przygotowania bazy kremu z białej czekolady. Najlepiej robić to wieczorem.

Czekoladę połamać na małe kawałki i przełożyć do szklanej lub metalowej miski.
Śmietankę kremówkę przelać do rondelka i bardzo mocno podgrzać (prawie do zagotowania), ale nie doprowadzać do wrzenia. Gorącą śmietanką od razu zalać czekoladę w misce. Odczekać 1-1,5 minuty i zacząć mieszać rózgą kuchenną. Mieszać do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Nie może być grudek. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną mieszankę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.

Kiedy czekolada będzie już odpowiednio schłodzona, do osobnej miski przełożyć zimny serek mascarpone i zmiksować go krótko na gładki krem. Dodać zimną mieszankę śmietanki z czekoladą i miksować do czasu uzyskania gęstego kremu, uważając, aby go nie przebić, masła nie chcemy. Przykryć folią i wstawić do lodówki na czas przygotowywania drugiego kremu i foremki na deser.

Przygotować sobie prostokątną formę 28×23 cm, w której robiony będzie deser.

Jeżeli forma będzie metalowa, należy całą (dno i boki) wyłożyć dokładnie folią spożywczą (aby krem nie dotykał metalu – lubi nabrać metalicznego posmaku). Folia powinna dobrze przylegać, nie zjeżdżać. Na dno położyć dodatkowo papier do pieczenia.

Jeżeli forma będzie szklana lub silikonowa, należy pominąć ten krok.

Przygotować krem z masła orzechowego.

Do miski przełożyć masło orzechowe, schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę. Zacząć miksować na wolnych obrotach i stopniowo je zwiększać. Miksować do czasu dokładnego połączenia i uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Dodać cukier puder. Krótko zmiksować. Dodać likier amaretto i ponownie krótko zmiksować, tylko do połączenia. Odjąć 3-4 łyżki kremu do osobnej miseczki – odłożyć na bok, będzie potrzebny na samym końcu.

Od razu przystąpić do składania deseru.

Na dnie formy ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć krem z masła orzechowego. Wyrównać. Na kremie ułożyć drugą warstwę krakersów. Posmarować je obficie konfiturą z czarnych porzeczek. Na konfiturę wyłożyć krem z białej czekolady. Wyrównać. Na kremie ułożyć trzecią warstwę krakersów. Posmarować je cieniutko odłożonym wcześniej kremem z masła orzechowego. Całość obficie oprószyć przesianym przez sitko kakao. Formę przykryć delikatnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8-10 godzin, najlepiej na całą noc. Krakersy muszą mieć czas, aby nieco zmięknąć.

Gotowy deser kroić na porcje (dokładnie oddzielić boki deseru od formy i czyścić nóż podczas krojenia), porcje oprószyć dodatkowo przesianym kakao, dekorować owocami – opcjonalnie, podawać.

Przechowywać w lodówce, przykryte folią spożywczą.

SMACZNEGO!

7 replies to “Krakersiak z kremem z białej czekolady, kremem z masła orzechowego i konfiturą z czarnych porzeczek (bez pieczenia)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star