Pszenny chleb mleczny (bardzo prosty)

Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb pszenny.

Nie musicie mieć garnków i maszyn do pieczenia chleba, ani mocnych mikserów z hakiem, aby cieszyć się zapachem i smakiem domowego pieczywa. Wystarczy odrobina cierpliwości i kilka podstawowych składników.
Wiem, że mamy teraz w Polsce drożdżowy kryzys, ale zauważyłam, że o ile miejsca na te świeże świecą pustkami, o tyle drożdży instant nie brakuje. Sama jestem zwolenniczką tych pierwszych i szczęśliwie mam ich jeszcze trochę, ale obkupiłam się także i w suche, na wypadek, gdyby ów kryzys nie został szybko zażegnany. Niezależnie od tego, których użyjecie, będziecie się cieszyć pięknym, pachnącym, wyrośniętym bochenkiem pysznego chleba.

SKŁADNIKI:

  • 370 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
  • 230 ml mleka 3,2%
  • 20 g masła
  • 15 g drożdży świeżych (lub 5 g drożdży instant)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo:

  • mąka do oprószenia ściereczki i blachy

WYKONANIE:
Mleko przelać do garnuszka i podgrzać do uzyskania letniej temperatury (nie może być gorące).

Połowę mleka przelać do miseczki, wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Jeżeli używacie drożdży instant, nie trzeba robić rozczynu. Należy dodać je bezpośrednio do mąki wraz z pozostałymi składnikami.

Do reszty mleka w kubeczku dodać masło. Podgrzewać do czasu, aż masło się rozpuści. Przestudzić do letniej temperatury.

Do miski przesiać mąkę i sól. Dodać rozczyn i mleko z masłem. Wyrabiać ciasto ręką lub za pomocą miksera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego. Na początku będzie klejące, tak ma być, nie wolno dosypywać mąki (wystarczy trochę cierpliwości i zdejmowanie co jakiś czas przyklejonego do dłoni ciasta, np. szpatułką).
Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne, będzie odchodziło od miski i ręki.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

(Na zdjęciach przygotowanie ciasta na 250 ml mleka. Na 230 ml, tak jak w przepisie, jest nieco łatwiejsze w opracowaniu.)

Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć pięścią i krótko wyrobić. Uformować w dłoniach okrągły bochenek i przełożyć go „do góry nogami” do koszyczka do wyrastania chleba, wyłożonego ściereczką, którą należy oprószyć mąką. Jeżeli nie posiadacie takiego koszyczka, zastąpcie go durszlakiem lub miską. Durszlak lub miskę należy, podobnie jak koszyczek, wyłożyć ściereczką i oprószyć ją mąką.
Ciasto w koszyczku przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Na dnie piekarnika ustawić żaroodporną miseczkę z ciepłą wodą. Włożyć też do niego blachę, na której będzie pieczony chleb. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 200°C.

Ostrożnie wyjąć gorącą blachę, oprószyć ją mąką i od razu przełożyć na nią wyrośnięty bochenek, ponownie „do góry nogami” (to, co było na spodzie koszyczka/durszlaka, ma być teraz na górze). Wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut, do mocnego zrumienienia. Dobrze wypieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk przy opukiwaniu go od spodu.

Upieczony chleb przełożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia.
Najlepiej smakuje w dniu pieczenia.

SMACZNEGO!

8 replies to “Pszenny chleb mleczny (bardzo prosty)

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star