Migdałowe clafoutis z morelami

Od wczoraj nic się nie zmieniło, pędzę dalej, dlatego dzisiaj od razu przechodzę do konkretów. Clafoutis to francuski deser, który przyrządzam ostatnimi czasy bardzo często. Z co najmniej trzech powodów: niebywale prosty, niezwykle szybki, nieprawdopodobnie smaczny. Wystarczy zmiksować składniki ciasta, zalać nim ulubione owoce i zapiec w piekarniku. We francuskim oryginale piecze się w cieście niewydrylowane czereśnie, ale zaprawdę, powiadam Wam: wariacji na temat tego deseru jest nieskończenie wiele. Można eksperymentować z ciastem, z dodatkami, można też przyrządzić wytrawne clafoutis z ulubionymi warzywami czy szynką. Można piec deser w dużej ceramicznej formie lub w kokilkach… Czujecie się zachęceni?

Ja mam dla Was dzisiaj migdałowe clafoutis z morelami, za którymi wprost przepadam. Kwaskowate pomarańczowe cudeńka w delikatnym cieście i moc płatków migdałowych na wierzchu… Deser idealny. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 600-650 g moreli, najlepiej niezbyt dużych
  • 3 duże jaja
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 75 g cukru pudru
  • 80 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 15 g masła, roztopionego
  • ok. 10 łyżek płatków migdałowych
  • szczypta soli

(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo:

  • 15 g roztopionego masła do posmarowania formy

WYKONANIE:

Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać mielone migdały i szczyptę soli, wymieszać.
Jaja wbić do drugiej miski, dodać mleko i śmietankę, zmiksować do dokładnego połączenia.
Ciągle miksując, dodawać stopniowo mąkę z migdałami. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Dodać roztopione masło. Zmiksować. Ciasto będzie bardzo rzadkie.

Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki, pozbawić pestek.

Na dno ceramicznej formy na tartę o średnicy 26-28 cm wylać roztopione masło. Rozprowadzić je dokładnie pędzelkiem po brzegach i spodzie formy, po czym dno formy posypać 3 łyżkami płatków migdałowych.
Na płatkach układać ściśle połówki moreli, skórką do dołu.
Owoce zalać przygotowanym ciastem. Ciasto należy wlewać powoli, a owoce nie powinny być nim całkowicie przykryte.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 180°C, posypać clafoutis 6-7 łyżkami płatków migdałowych i całość zapiekać jeszcze przez 20-25 minut, do zrumienienia*.

Clafoutis wyjąć z piekarnika, odczekać 5-7 minut (ciasto lekko opadnie, tak ma być), porcjować i podawać.

Mnie clafoutis najbardziej smakuje na ciepło, ale deser można też podawać na zimno.

SMACZNEGO!

* Pod formę można podłożyć duży arkusz papieru do pieczenia – gdyby z formy coś uciekło, nie pobrudzi piekarnika.

 

14 replies to “Migdałowe clafoutis z morelami

      1. Nie używaliśmy mąki pszennej, ale kukurydzianą, jak też były inne proporcje masła, jajek. Ale efekt był taki sam – wspaniałości! 🙂

        70g cukru
        100g mąki kukurydzianej
        600g śliwek
        40g płatki migdałowych
        400 ml mleka
        50g masła
        5 jajek
        1 laska wanilii
        Sól
        Łyżeczka cynamonu
        Syrop z agawy

        1. Och, bardzo dziękuję za przepis (bezgluten co się zowie 😀 Ja kiedyś robiłam na mące ryżowej – też boskie!) 🙂 Na pewno skorzystam. U mnie była śmietanka 36%, więc masełka to już tylko tyci, tyci 😀

  1. Zrobię w niedzielę:-D. Wygląda super, a ilość czasu i energii którą trzeba włożyć w przygotowanie bardzo mi odpowiada!

    1. Czekam zatem na wrażenia 🙂 Cieszę się, że deser się podoba. Ja też uwielbiam go właśnie za to, że nie idzie się spocić przy jego przygotowywaniu 😉 No, chyba że się blisko piekarnika siądzie 😀
      Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star