Od wczoraj nic się nie zmieniło, pędzę dalej, dlatego dzisiaj od razu przechodzę do konkretów. Clafoutis to francuski deser, który przyrządzam ostatnimi czasy bardzo często. Z co najmniej trzech powodów: niebywale prosty, niezwykle szybki, nieprawdopodobnie smaczny. Wystarczy zmiksować składniki ciasta, zalać nim ulubione owoce i zapiec w piekarniku. We francuskim oryginale piecze się w cieście niewydrylowane czereśnie, ale zaprawdę, powiadam Wam: wariacji na temat tego deseru jest nieskończenie wiele. Można eksperymentować z ciastem, z dodatkami, można też przyrządzić wytrawne clafoutis z ulubionymi warzywami czy szynką. Można piec deser w dużej ceramicznej formie lub w kokilkach… Czujecie się zachęceni?
Ja mam dla Was dzisiaj migdałowe clafoutis z morelami, za którymi wprost przepadam. Kwaskowate pomarańczowe cudeńka w delikatnym cieście i moc płatków migdałowych na wierzchu… Deser idealny. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 600-650 g moreli, najlepiej niezbyt dużych
- 3 duże jaja
- 200 ml mleka 3,2%
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 75 g cukru pudru
- 80 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 50 g mielonych migdałów
- 15 g masła, roztopionego
- ok. 10 łyżek płatków migdałowych
- szczypta soli
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
Dodatkowo:
- 15 g roztopionego masła do posmarowania formy
WYKONANIE:
Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać mielone migdały i szczyptę soli, wymieszać.
Jaja wbić do drugiej miski, dodać mleko i śmietankę, zmiksować do dokładnego połączenia.
Ciągle miksując, dodawać stopniowo mąkę z migdałami. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Dodać roztopione masło. Zmiksować. Ciasto będzie bardzo rzadkie.
Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki, pozbawić pestek.
Na dno ceramicznej formy na tartę o średnicy 26-28 cm wylać roztopione masło. Rozprowadzić je dokładnie pędzelkiem po brzegach i spodzie formy, po czym dno formy posypać 3 łyżkami płatków migdałowych.
Na płatkach układać ściśle połówki moreli, skórką do dołu.
Owoce zalać przygotowanym ciastem. Ciasto należy wlewać powoli, a owoce nie powinny być nim całkowicie przykryte.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 180°C, posypać clafoutis 6-7 łyżkami płatków migdałowych i całość zapiekać jeszcze przez 20-25 minut, do zrumienienia*.
Clafoutis wyjąć z piekarnika, odczekać 5-7 minut (ciasto lekko opadnie, tak ma być), porcjować i podawać.
Mnie clafoutis najbardziej smakuje na ciepło, ale deser można też podawać na zimno.
SMACZNEGO!
* Pod formę można podłożyć duży arkusz papieru do pieczenia – gdyby z formy coś uciekło, nie pobrudzi piekarnika.
Potwierdzam, przepyszne! 🙂 Robiłam to ciasto na warsztatach kulinarnych 🙂
O! Co dwie rekomendacje, to nie jedna 😀
Nie używaliśmy mąki pszennej, ale kukurydzianą, jak też były inne proporcje masła, jajek. Ale efekt był taki sam – wspaniałości! 🙂
70g cukru
100g mąki kukurydzianej
600g śliwek
40g płatki migdałowych
400 ml mleka
50g masła
5 jajek
1 laska wanilii
Sól
Łyżeczka cynamonu
Syrop z agawy
Och, bardzo dziękuję za przepis (bezgluten co się zowie 😀 Ja kiedyś robiłam na mące ryżowej – też boskie!) 🙂 Na pewno skorzystam. U mnie była śmietanka 36%, więc masełka to już tylko tyci, tyci 😀
ja czuję się zachęcona, a morele wprost uwielbiam! to musi być pyszne.
Bardzo się cieszę, że deser przypadł Ci do gustu. Jest przepyszny 🙂
Czuję się zachęcona 🙂
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Cudownosci i niesamowicie wyglada:)
I jakie pyszne do tego 🙂
Smakowicie się prezentuje
I znakomicie smakuje 🙂
Pozdrawiam!
Zrobię w niedzielę:-D. Wygląda super, a ilość czasu i energii którą trzeba włożyć w przygotowanie bardzo mi odpowiada!
Czekam zatem na wrażenia 🙂 Cieszę się, że deser się podoba. Ja też uwielbiam go właśnie za to, że nie idzie się spocić przy jego przygotowywaniu 😉 No, chyba że się blisko piekarnika siądzie 😀
Pozdrawiam serdecznie!