Gorąca kanapka z jajkiem, szynką szwarcwaldzką i grillowanymi zielonymi szparagami w paście tahini

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W biegu, w biegu… Ciągle tak mało tego czasu… Doba cztery razy za krótka… Rzeczy do zrobienia na wczoraj cztery razy za dużo… Szybko, pędem, galopem, cwałem! Stęp nie wchodzi w grę! Ciężko złapać oddech… Ale dyszę jeszcze, dyszę… Sapię niemiłosiernie, bo wysiłek fizyczny, jaki włożyć trzeba w to całe nieustające przebieranie kopytkami, to kompletnie nie moja bajka. Jestem domatorem-kanapowcem co się zowie, a sport kocham, ale tylko oglądać na ekranie (nawet blog sportowy mam, to ci dopiero!). Kiedy więc w końcu żywot litościwy daje mi, takiej całej zasapanej, spocząć, przyjmuję pozycję horyzontalną i ani ręką, ani kopytkiem. Konieczności spania jak koń – na stojąco –  życie milosiernie na razie mi oszczędza. Szykuje mi tę przyjemność na „lepsze” czasy, kiedyś, „but not yet, not yet”…

Próbuję znaleźć pozytywne aspekty galopowania… Wiecie: adrenalina, że słabe serce staje, rozwiany romantycznie włos, zwany niekiedy fryzurą „jak piorun w rabarbar”, awangardowy makijaż pod postacią rozmazanego tuszu na jednej powiece i kreski prostej niczym wieża w Pizie na drugiej, nieład artystyczny w ubiorze, tu plamka, tam „oczko”, twarz wiatrem o subtelnym zapachu spalin smagana… Nawet jest w czym wybierać! Jednak w kuchennych poczynaniach galop mile widziany nie jest. Ulubione talerze, kubki i filiżanki, ostre noże i gorący niczym jama piekieł piekarnik preferują dostojny spacer. W porywach do lekkiego stępu. W wyjątkowych sytuacjach sprawdzi się też kłus. Galopy i cwały przyjemniej znosi sypialnia i tam najlepiej jest je zostawić, natomiast do kuchni lepiej udać się spokojnie w przerwie na wodopój i, zaspokajając pragnienie, przygotować sobie w 10 minut taką oto bułę z zapiekanym w jej wnętrzu jajkiem i szynką szwarcwaldzką, do tego wypchaną po brzegi grillowanym szparagami w paście sezamowej! Obiecuję, że po takiej kanapce dostaniecie 200% do mocy i kopyta będą Was niosły żwawo w stronę zachodzącego słońca!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:
2 mini bagietki lub bułki-paluchy
10-12 cieniutkich zielonych szparagów
4 jaja
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
5-6 listków szałwii, drobno posiekanych
1 łyżka tahini 
pieprz, (sól, opcjonalnie)

WYKONANIE:
Bułki:
Plastry szynki pokroić w paski.
Jajka wbić do miseczki, roztrzepać dokładnie widelcem. Dodać posiekane listki szałwii, doprawić pieprzem i, opcjonalnie, solą. (UWAGA! Szynka szwarcwaldzka jest bardzo słona, dlatego należy uważać z ilością soli. Polecam w ogóle jej nie dodawać do jajek).

Odciąć wierzchy bułek. Posmarować je delikatnie pastą sezamową. Odłożyć.
W dolnej części bułek wydrążyć miękisz tak, aby powstał długi, głęboki dołek. Należy to robić ostrożnie, aby nie uszkodzić skórki po bokach i na spodzie bułek. Do dołków powlewać przygotowane jajka z szałwią. Na jajka wyłożyć paski szynki szwarcwadzkiej. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 8-13 minut (w zależności od tego, jak mocno ścięte jajka lubicie). Na dwie minuty przed końcem zapiekania dolnych części bułek do piekarnika dołożyć wierzchnie części, posmarowane pastą sezamową.

Szparagi:
W czasie zapiekania bułek przygotować szparagi.
Zielone szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki (szparagi mocno wygiąć, łamią się same w odpowiednim miejscu; końcówki można także odciąć nożem – mniej więcej na wysokości 1/3 od dołu szparaga).
Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową.
Za pomocą pędzelka dokładnie posmarować szparagi pastą tahini i ułożyć je na rozgrzanej patelni. Grillować przez około 7 minut, często obracając. Na szparagach powinny się pojawić ciemne prążki.
Szparagi zdjąć z patelni. Odłożyć.

Kanapki:
Gotowe bułki wyjąć z piekarnika.
Na połówkach z jajkiem i szynką ułożyć po 5-6 grillowanych szparagów. Przykryć wierzchnimi połówkami.
Podawać od razu.

SMACZNEGO!

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania mięsne, Kanapki, Wytrawne, Zapiekanki, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Gorąca kanapka z jajkiem, szynką szwarcwaldzką i grillowanymi zielonymi szparagami w paście tahini

  1. Storyland14 pisze:

    Mniam…pycha 😊

  2. Rozwiany romantyczny włos -podoba mi się. Widzę już ten szał ! 😀 tę energię i nonszalancję ….:)

  3. gosiajakacka pisze:

    Och, jak my lubimy z Piotrkiem takie kanapki na ciepło. Zwłaszcza, gdy on dużo pracuje, Zuzia marudzi, a ja po garnek czy patelnię mam ochotę sięgnąć co najwyżej po to, żeby komuś nią przyłożyć ;P

    • Kaaisa pisze:

      Ha, ha, ha! Właśnie w takich sytuacjach gorące buły sprawdzają się najlepiej 😀 Ja mam ostatnio fazę na pieczywo z pieca – zapiekanki odchodzą co drugi wieczór 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s