Pachnąca miętą kremowa zupa z zielonego groszku i zielonych szparagów oraz grzanki z miętą

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O, szczęście niepojęte! Bezmiar ekscytacji! Niemal „śpiewam i tańczę, i jem pomarańcze”! Nie, nie wygrałam w „totka”, nie, nie dostałam podwyżki w pracy, nie wygrałam też wycieczki do Nowej Zelandii, nie posiadłam umiejętności cofania czasu i teleportacji, a doba nadal trwa tylko 24 godziny. Otóż, ja tu z zachwytu pieję, bo po wielu latach poszukiwań udało mi się w końcu zdobyć jeden z moich ukochanych seriali! Cały, caluteńki, wszyściutkie sezony i odcinki specjalne. Ach i och! I podskok! I hołubiec na koniec!

I mogłabym Wam teraz, ot tak, w ramach zabawy, zadać pytanie: „Jak myślicie, jakiż to serial jest?”, ale chyba nie zadam, bo obawiam się, że nie zgadniecie, nawet jeśli udzieliłabym Wam kilku wskazówek. Bo to żaden modny i niezwykle znany serial… Ale strzelać możecie. Ciekawa jestem, za fankę której produkcji telewizyjnej mnie uważacie… Hmm…

Obecuję, że wkrótce zdradzę Wam tytuł i opowiem o nim nieco więcej, a teraz szybciutko, przed seansem,  przepis na cudownie zieloną kremową zupę z groszku, szparagów i mięty oraz miętowe grzanki.  Sezonie szparagowy, żegnaj! Do zobaczenia za rok!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
450 g mrożonego zielonego groszku
400 g cieniutkich zielonych szparagów
4 ziemniaki
2 małe szalotki
1 ząbek czosnku
1,5 łyżki białego octu winnego
sok z jednej limonki
1/2 szklanki listków mięty
1 l bulionu warzywnego, gorącego
1 łyżka klarowanego masła lub oleju rzepakowego
sól, pieprz

Na grzanki:
kilka kromek czerstwej bagietki (po 2-3 na osobę)
1 białko
kilka czubków gałązek mięty z delikatnymi listkami

Dodatkowo:
kilka łyżeczek crème fraîche, serka mascarpone lub śmietanki kremówki 30% lub 36% do dekoracji zupy

WYKONANIE:
Zupa:
Szalotki obrać, pokroić w kosteczkę.
Ziemniaki obrać (w przypadku młodych – oskrobać), umyć i pokroić w drobną kostkę.
Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki (szparagi mocno wygiąć, łamią się same w odpowiednim miejscu; końcówki można także odciąć nożem – mniej więcej na wysokości 1/3 od dołu szparaga) i pokroić na 2-3 cm kawałki. Główki odłożyć osobno.

W garnku o grubym dnie rozgrzać klarowane masło lub olej. Wrzucić pokrojone ziemniaki i często mieszając, smażyć je przez około 7-8 minut, aż lekko zmiękną. Dodać szalotki, smażyć przez 3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, podsmażyć przez 30 sekund, po czym do garnka wrzucić pokrojone szparagi, bez główek, i smażyć wszystko przez 3-4 minuty.
Wlać gorący bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia, wrzucić mrożony groszek i gotować zupę przez 5-6 minut. Po 3-4 minutach do zupy wrzucić odłożone główki szparagów.

Gotową zupę zdjąć z ognia. Dodać do niej ocet winny, sok z limonki oraz umyte i osuszone listki mięty i zmiksować ją dokładnie za pomocą blendera lub w mikserze kielichowym na gładki krem. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, należy dolać do niego trochę bulionu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Grzanki:
Białko roztrzepać widelcem.
Za pomocą pędzelka każdą kromkę posmarować lekko białkiem, z jednej strony. Od razu układać na kromkach czubki gałązek mięty, lekko docisnąć, aby listki przykleiły się do pieczywa i całość ponownie posmarować delikatnie białkiem. Dzięki temu mięta nie odklei się od grzanek, a w trakcie opiekania utworzy się na niej piękny „szron”.
Tak przygotowane kromeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 5-6 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Gorącą zupę nalewać do talerzy lub miseczek. Dekorować odrobiną crème fraîche bądź kleksem śmietanki kremówki lub włożyć do zupy łyżeczkę serka mascarpone. Podawać z ciepłymi grzankami z miętą.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania bezmięsne, Obiady i kolacje, Wytrawne, Zupy i buliony i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

11 odpowiedzi na „Pachnąca miętą kremowa zupa z zielonego groszku i zielonych szparagów oraz grzanki z miętą

  1. Lolanta pisze:

    Ja bym stawiała na „Dom”, bo sama chciałabym go zdobyć 😉
    Szparagi uwielbiam, ale z miętą jeszcze nie łączyłam.

    • Kaaisa pisze:

      Ooo, daleko od „Domu”, „zagramaniczne” 😉 Ty go pewnie masz na wyciągnięcie ręki, w Polsce można sobie o nim pomarzyć…
      Ja miętę uwielbiam, wpycham, gdzie się da, a że lubię smak szparagów czymś podbić, to i w tej zupie wylądowała 🙂

      • Lolanta pisze:

        Hmm, to nie wiem o jaki serial chodzi, bo chyba nie o jakże popularną ostatnio Grę o tron 😀

        • Kaaisa pisze:

          Nieee, ale wiesz, jest coś, co te seriale łączy – główny aktor mego serialu i pewien aktor z „Gry o tron” tworzyli kiedyś lekko obciachowy, lekko prześmiewczy – ale wokalnie całkiem niezły – bardzo znany na Wyspach duet muzyczny 😀

  2. Grand Mader pisze:

    Pomysł na zupę i ta mięta: cudowne. Nie znam się na „Grze o tron”. Może „Przystanek Alaska”? (pewnie zbyt stary?)

  3. Tochybaomnie pisze:

    Mam ochotę powiesić na ścianie zdjęcie te potrawy! Piękne! Kulinarne dzieło sztuki!

  4. Nie wpadłabym na pomysł połączenia szparagów i groszku. Groszkowa z miętą to mój klasyk, szparagową też gotuję. Ale razem? Muszę spróbować!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s