Kluski kładzione

Delikatne kluseczki o doskonale nieidealnych kształtach „chodziły” za mną już od dłuższego czasu. W końcu się doczekały.

Udało nam się przynieść z lasu trochę grzybów, więc pomyślałam, że kładzione kluseczki będą stanowiły wyśmienity dodatek do sosu. 

Nie myliłam się. Wyszło doskonale. 

Kluski możecie podać też z mięsem, z sosami mięsnymi, z warzywami, z parmezanem, z kapustą kiszoną, z kwaśną śmietaną, a nawet na słodko (jeśli nie posolicie wody, w której będziecie je gotować)… Wedle Waszego pomysłu.

Polecam!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 1 jajo L
  • 100 ml wody lub mleka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki soli

(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

WYKONANIE:

Jajo wbić do miski i roztrzepać bardzo dokładnie z wodą lub mlekiem. Dodać przesianą mąkę oraz sól i mieszać rózgą kuchenną do czasu, aż powstanie gładkie ciasto. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto powinno być dosyć luźne – dzięki temu kluski będą miękkie i delikatne.

W dużym szerokim garnku zagotować osoloną wodę. Zmniejszyć ogień, aby woda nie bulgotała zbyt intensywnie.

Łyżkę zanurzać we wrzątku, nabierać na nią po trochę ciasta (na brzeg) i natychmiast (energicznie, jedna za drugą) kłaść kluski na wrzącą wodę (zanurzać łyżkę z ciastem we wrzątku, kluski same z niej zjadą). Po włożeniu wszystkich klusek odczekać minutę, przemieszać drewnianą łyżką, gotować przez 1-2 minuty. Odcedzić, przelać letnią wodą, osączyć.

ciasto1

Podawać: jako dodatek do mięs, sosów np. grzybowego, okraszone masłem, z parmezanem, masłem czosnkowym, szałwią, kwaśną śmietaną, kapustą kiszoną itd.

SMACZNEGO!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star