Francuskie ciastka z kremowym serkiem, morelami i czereśniami

Cieszące oko ciastka francuskie z serkiem Philadelphia, morelami i czereśniami polecają się na deser.

Są naprawdę proste do zrobienia, co pokazuję na zdjęciach poniżej.

Polecam!

SKŁADNIKI NA 8 CIASTEK:

  • 460 g ciasta francuskiego na maśle (u mnie 2 arkusze po 230 g), w temperaturze pokojowej (można użyć mrożonego, ale należy je wcześniej rozmrozić, najlepiej przez całą noc w lodówce)
  • 200 g serka Philadelphia (lub innego kremowego śmietankowego)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z połowy laski wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 8 dużych moreli
  • 4 duże czerwone czereśnie

Dodatkowo:

  • 1 małe jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania ciasta

WYKONANIE:

Morele i czereśnie umyć i osuszyć. Morele podzielić na ćwiartki, czereśnie na połówki.

Serek dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii (lub pastą waniliową).

Ciasto francuskie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę lub pergamin. Podzielić je na 8 równych kwadratów.
Każdy kwadrat ponacinać w ten sam sposób: wzdłuż każdego boku, ok. 1 cm od brzegu ciasta, zrobić nożem nacięcia (ciasto powinno być przecięte na wylot), pozostawiając pośrodku każdego boku po ok. 1 cm nieprzeciętego ciasta. Nacięcia będą tworzyć ramkę, w której układane będą dodatki.

ciastkafrancuskie1

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i ostrożnie położyć na nich kwadraty ciasta, w odstępach. 

Na środek każdego ciastka wyłożyć po 2 łyżeczki serka i lekko go rozsmarować. Na serku ułożyć gwieździście po 4 ćwiartki moreli, tak, aby na środku ciastka pozostało trochę wolnego miejsca. 

ciastkafrancuskie2

Każdy z wierzchołków kwadratu ostrożnie podnieść i złożyć do środka ciastka, pomiędzy morele. Docisnąć, aby na złączeniu ciasto dokładnie się ze sobą zlepiło. Na każdym złączeniu położyć połówkę czereśni.

ciastkafrancuskie3

Ciasto dookoła owoców posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym z mlekiem jajkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec do zrumienienia, przez ok. 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę i przestudzić.

Podawać na ciepło lub zimno.

SMACZNEGO!

 

2 replies to “Francuskie ciastka z kremowym serkiem, morelami i czereśniami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star