Jogurtowe ciasto waniliowe z truskawkami i rabarbarem

Bardzo proste jogurtowe ciasto z owocami, które robi się szybko, a zjada jeszcze szybciej. Puszyste, wilgotne, pachnące wanilią. 

Róbcie! Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 330 g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 120 g cukru pudru
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 60 g masła
  • 3 jaja L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 cienkie łodygi rabarbaru
  • ok. 10 truskawek

(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo:

  • masło, do wysmarowania formy
  • mąka, do oprószenia formy
  • cukier puder, do oprószenia ciasta 

WYKONANIE:

Rabarbar umyć, osuszyć, przyciąć końce i pokroić na ok. centymetrowe kawałki.

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, mniejsze owoce pokroić na ćwiartki, większe na ósemki.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić.

Masło utrzeć/zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (najpierw powstaną grudki, należy ucierać dalej). Ciągle ucierając/miksując, dodawać po jednym jajku. Każde kolejne jajko dodawać dopiero wtedy, kiedy składniki po dodaniu poprzedniego bardzo dokładnie się połączą. Dodać jogurt i utrzeć/zmiksować do połączenia. Masa może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się, nie ma to żadnego znaczenia.

Wsypać suche składniki i wymieszać szpatułką/drewnianą łyżką lub krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Powinno powstać gęste ciasto.

Tortownicę o średnicy 23-26 cm dokładnie wysmarować masłem. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz. Papier dodatkowo posmarować masłem. Brzegi formy i papier posmarowany masłem oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać.
Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar i truskawki.

Ciasto wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Jeżeli w trakcie pieczenia ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić, należy przykryć je luźno folią aluminiową i piec dalej.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Przestudzić w formie, po czym oddzielić nożem brzegi ciasta od formy, ciasto uwolnić z obręczy i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone oprószyć cukrem pudrem, dzielić na porcje i podawać.

SMACZNEGO!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star