Quiche ze szczawiem, cukinią, białą papryką, pieczarkami i gorgonzolą

Quiche z mnóstwem warzyw i gorgonzolą poleca się na obiad. Świetnie sprawdzi się też jako piknikowa przekąska na zimno. 

Danie bardzo proste i bardzo smaczne. Miłośnicy serów pleśniowych i tart wszelakich na pewno będą zadowoleni. Polecam bardzo, bardzo!

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 50 g mąki krupczatki
  • 130 g zimnego masła
  • 1 żółtko (z jaja L), prosto z lodówki
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • spora szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g szczawiu
  • 200 g szpinaku baby
  • 200 g sera gorgonzola (najlepiej piccante)
  • 200 g śmietany 18%
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 białe papryki
  • 1 średnia cukinia
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 jaja L
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo:

  • masło, do wysmarowania formy
  • posiekany koperek, do podania

WYKONANIE:

Ciasto:

Mąkę pszenną tortową przesiać do miski, dodać mąkę krupczatkę oraz sól i wymieszać.
Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do miski z mąką. Szybko rozetrzeć składniki między palcami tak, aby powstały drobne grudki. Dodać zimne żółtko oraz 3 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść ciasto tak, aby tworzyło jedną całość. Nie wyrabiać dłużej, nie jest to potrzebne.
(Jeżeli składniki nie będą chciały się zespolić, dodać kolejną łyżkę zimnej wody.)
Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć dłonią, owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 26-28 cm wysmarować dokładnie masłem.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowane ciasto zawinąć na wałek i przenieść do formy. Dokładnie wylepić nim dno i brzegi.

Ciasto ponakłuwać widelcem (spód) i przykryć je dokładnie papierem do pieczenia (spód i brzegi). Na papier wysypać groch, fasolę, ryż lub specjalne ceramiczne kulki do obciążania kruchych ciast (dzięki temu ciasto nie będzie się podnosić w trakcie pieczenia) i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec przez 10 minut.

W trakcie podpiekania ciasta przygotować nadzienie:

Szczaw bardzo dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć, oderwać ogonki, liście drobno posiekać.

Szpinak umyć i osuszyć.

Pieczarki przetrzeć kilka razy wilgotną ściereczką i pokroić w cienkie plasterki.

Cukinię i papryki umyć i osuszyć. Cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki i pokroić w plasterki. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. 

W dużej, głębokiej patelni mocno rozgrzać olej i masło. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć na mocnym ogniu do zrumienienia. Dodać pokrojone papryki, wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Dodać posiekane liście szczawiu, szpinak i cukinię, wymieszać i, często mieszając, smażyć przez ok. 5 minut, aż liście zwiędną i cała woda odparuje. Doprawić odrobiną soli (gorgonzola jest słona, więc ostrożnie z soleniem warzyw) i dużą ilością pieprzu. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.

Gorgonzolę podzielić palcami na małe kawałki.

Śmietanę i jaja zmiksować do połączenia. Dodać skrobię, zmiksować. Dodać pokruszony ser i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i, opcjonalnie, solą.

Quiche: 

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier wraz z obciążeniem. 

Temperaturę piekarnika obniżyć do 180°C.

Na gorące ciasto wyłożyć podsmażone warzywa, wyrównać i ostrożnie zalać je masą serową. Wyrównać.

Wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut. Wierzch tarty powinien się mocno zrumienić.

Posypać posiekanym koperkiem, kroić na porcje, podawać na ciepło lub zimno.

SMACZNEGO!

2 replies to “Quiche ze szczawiem, cukinią, białą papryką, pieczarkami i gorgonzolą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star