Awanturka, czyli pasta z białego sera i wędzonej makreli

Jako że uwielbiam ryby wędzone oraz nabiał, uważam awanturkę za jedną z najlepszych past kanapkowych świata.

Aromatyczne, słonawe mięso ryby i kwaskowaty twaróg tworzą połączenie idealne. W moim domu najczęściej przygotowuje się awanturkę z wędzonej makreli, ale spotkałam się też z wersjami z dodatkiem wędzonych sardynek, szprotek czy halibuta.

Szczerze powiem, że nie wyobrażam sobie tego smarowidła bez cebuli, której jestem miłośniczką, ale jeżeli cebuli nie lubicie, możecie ją pominąć lub zastąpić szczypiorkiem.

Kilka prostych składników, kilka minut roboty i gotowe. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 1 wędzona makrela  (ok. 300 g)
  • 250-300 g półtłustego lub tłustego białego sera
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki śmietany 12% lub 18%, opcjonalnie
  • pieprz, opcjonalnie

WYKONANIE:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

Rybę obrać ze skóry, usunąć kręgosłup i bardzo dokładnie oddzielić mięso od ości, rozdrobnić je palcami i przełożyć do miski.

Ser pokruszyć, dodać do makreli. 

Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej dłonią, na gładką pastę. Jeżeli pasta będzie według Was za sucha, dodajcie 1-2 łyżki śmietany 12% lub 18% i dokładnie wymieszajcie.

Do pasty dodać posiekaną cebulę, wymieszać. Pastę można doprawić do smaku pieprzem. Soli nie polecam, ryba jest wystarczająco słona.

Podawać jako smarowidło do pieczywa, dodatek do dań głównych (np. do placków ziemniaczanych) lub wykorzystać jako farsz, np. do naleśników.

Przechowywać w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoiku, do 3 dni.

SMACZNEGO!

 

One reply to “Awanturka, czyli pasta z białego sera i wędzonej makreli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star