Pszenne bułki śniadaniowe (bardzo łatwe)

Proste bułeczki pszenne polecają się na śniadanie i kolację!

Ciasto nie sprawia problemów podczas ręcznego wyrabiania. Jest miękkie i elastyczne. Bardzo łatwo uformujecie z niego okrągłe bułeczki. Ja oprószam je solą gruboziarnistą, ale można użyć też maku, sezamu, czarnuszki, kminku itd. lub upiec je bez żadnej posypki. Polecam!

SKŁADNIKI NA 12 BUŁEK:

  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 150 ml ciepłej wody
  • 30 g masła
  • 1 i 1/3 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli

(UWAGA! Świeże drożdże powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo:

  • 1 jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułek
  • sól morska gruboziarnista, do posypania bułek (opcjonalnie)
  • olej, do wysmarowania miski

WYKONANIE:

Do miseczki wkruszyć drożdże, zalać je ciepłą wodą, dodać cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 20 minut.
Jeżeli używacie drożdży instant, nie trzeba robić rozczynu. Należy dodać je bezpośrednio do mąki wraz z pozostałymi składnikami.

Mleko przelać do garnuszka, dodać do niego masło i podgrzewać do czasu, aż masło się rozpuści. Przestudzić (powinno być letnie).

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, rozczyn drożdżowy oraz mleko z masłem i wyrabiać ciasto ręką lub mikserem ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne, będzie odchodziło od ręki i miski.

Wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć lnianą ścierką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć pięścią i krótko wyrobić. Odrywać po ok. 70 g ciasta i formować w dłoniach okrągłe bułeczki (nie podsypywać mąką). W trakcie formowania bułeczek resztę ciasta należy trzymać pod przykryciem, aby nie obeschło. (Jeżeli nie chcecie używać wagi, wystarczy podzielić ciasto na 12 w miarę równych części.)

Bułeczki układać w sporych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć je lnianą ścierką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Podrośnięte bułeczki posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Oprószyć gruboziarnistą solą morską, opcjonalnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 215°C. Piec przez 10-15 minut, do mocnego zrumienienia.

SMACZNEGO!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star