Makaron farfalle z dynią, selerem naciowym i pomidorami

Kiedy nie mam pomysłu na obiad, sięgam po makaron.
Kiedy Mąż wyjeżdża, a mnie nie chce się gotować, sięgam po makaron.
Kiedy szukam w jedzeniu poprawiacza nastroju, sięgam po makaron.
Kiedy wracamy z pracy czy spaceru głodni tak bardzo, że od razu po przekroczeniu progu zaczynamy zlizywać wapno ze ścian, sięgam po makaron.

Wystarczy bowiem 8-10 minut gotowania kluch i – w jednej z najprostszych wersji – podsmażenie czosnku na oliwie, by sprawić sobie zacny posiłek. Się człowiek nie narobi, a zrobi i się naje ze smakiem.
Oczywiście, kiedy mam więcej czasu i chęci, zestaw dodatków się rozszerza. Ostatnio na talerze trafiły makaronowe kokardki z dynią, selerem naciowym i pomidorami.

Polecam!

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

    • 300 g dyni (waga ze skórką, bez pestek)
    • 250 g makaronu farfalle (kokardek)
    • 3 grube łodygi selera naciowego (lub 5 cienkich)
    • 2 duże pomidory, najlepiej kolorowe
    • 1 cebula, średniej wielkości
    • 2 duże ząbki czosnku
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżka masła klarowanego
    • 1 łyżka masła
    • pęczek natki pietruszki
    • sok z 1/2 limonki, opcjonalnie
    • 6-8 łyżek wody
    • sól, pieprz

WYKONANIE:
Dynię obrać ze skórki i pokroić w ok. 1 cm kostkę.
Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki (grube łodygi można wcześniej przekroić wzdłuż na pół).
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kosteczkę.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Odjąć 2 łyżki i odłożyć na później, do dekoracji dania.

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Powinien być al dente. Odcedzić, zachowując 3 łyżki wody z jego gotowania.

Wraz z wstawieniem wody na makaron, zacząć przygotowywać dodatki.
W dużej głębokiej patelni rozgrzać klarowane masło. Dodać cebulę i smażyć ją do zeszklenia. Dodać czosnek, wymieszać, smażyć przez minutę, często mieszając. Wlać sos sojowy, dokładnie wymieszać. Dodać dynię, wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Dodać seler naciowy, wlać 6-8 łyżek wody, wymieszać, patelnię przykryć pokrywką i dusić warzywa do czasu, aż dynia zmięknie, ok. 15-25 minut.
Do miękkich warzyw dodać pokrojone pomidory oraz, opcjonalnie, sok z limonki, wymieszać, gotować przez 2 minuty. Dołożyć ugotowany makaron wraz z wodą z jego gotowania, wsypać posiekaną natkę, dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia.

Wyłożyć na talerze. Posypać odłożoną wcześniej natką pietruszki.
Podawać od razu.

SMACZNEGO!

4 replies to “Makaron farfalle z dynią, selerem naciowym i pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star