Pieczarki faszerowane ziemniakami z cebulą i szynką

Przystawko-przekąsko-obiadokolacja: duże pieczarki nadziane farszem ziemniaczanym z rumianą cebulą i szynką, zapieczone z parmezanem. Do tego góra koperku.

W przepisie ziemniaki gotowane są specjalnie z myślą o farszu, ale równie dobrze można wykorzystać do niego kartofle, które zostały Wam z poprzedniego dnia. Musicie je tylko ponownie bardzo dokładnie utłuc.

W prostocie siła! Bardzo gorąco polecam!

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 6 dużych pieczarek do faszerowania (można użyć pieczarek portobello)
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g szynki
  • 40 g parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 cebula, średniej wielkości
  • 6 łyżek klarowanego masła
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • odrobina oleju rzepakowego, do wysmarowania formy

WYKONANIE:
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Garnek z ziemniakami postawić ponownie na palniku i na małym ogniu odparować z nich resztki wody. Zdjąć z ognia i dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę.

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Koperek umyć, osuszyć, usunąć twarde łodyżki, resztę drobno posiekać.
Pieczarki przetrzeć kilka razy wilgotną ściereczką. Wyciąć nóżki. Kapelusze odłożyć na później. Nóżki posiekać w kostkę.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki klarowanego masła. Wrzucić cebulę i smażyć do czasu, aż się zeszkli. Dodać szynkę oraz pokrojone nóżki pieczarek, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do momentu zrumienienia się cebuli. Przełożyć do gorących ziemniaków, dokładnie wymieszać. Dodać połowę posiekanego koperku, doprawić solą oraz pieprzem i wszystko bardzo dokładnie ze sobą połączyć. Odstawić.

Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki klarowanego masła. Włożyć kapelusze pieczarek i smażyć je na mocnym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. W trakcie smażenia grzyby oprószyć solą i pieprzem.

Podsmażone kapelusze przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, ułożyć je blaszkami do góry. Odstawić na 5-6 minut, po czym napełniać je obficie farszem, dociskając go łyżką do wnętrza kapelusza.

Duże naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną oleju rzepakowego. Włożyć do niego nadziane kapelusze pieczarek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 20 minut. Wyjąć, posypać startym parmezanem i włożyć do piekarnika na kolejne 7-10 minut.

Podawać gorące, posypane resztą siekanego koperku.

SMACZNEGO!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Dania mięsne, Grzyby, Mięso wieprzowe, Obiady i kolacje, Przystawki i przekąski, Wytrawne, Zapiekanki i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.