Pieczona papryka faszerowana kaszą gryczaną, indykiem i kurkami

Powolne jesiennienie.
Światło pomarańczowieje.
Niby jeszcze ciepło, ale wiatr już coraz częściej smaga, nie muska.
Gęsia skórka dąży do tego, aby na stałe wpisać się w program dnia.
Żółte liście lecą w świat, obijając się o okna na trzecim piętrze.
Herbaty, skarpety i koce wracają do łask.
Muzyka cierpka.
Filmy słone.
Książki gorzkie.
Cynamon pachnie intensywniej.
Trzeba zrobić pastę curry i rozruszać zakwas.
Piekarnik rwie się do roboty.
Lubię to.
Wszystko.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 4 duże czerwone papryki
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 250 g filetu z piersi indyka
  • 200 g kurek
  • 200 g kaszy gryczanej prażonej
  • 50-60 g parmezanu lub Grana Padano
  • 2,5 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • duży pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej, do posmarowania formy
  • oliwa extra vergine, do skropienia papryk

WYKONANIE:
Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mięso opłukać pod zimną bieżącą wodą, dokładnie osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i odstawić na 5-10 minut.

Papryki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne.
Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
Kurki bardzo dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Na patelni rozgrzać łyżkę klarowanego masła. Wrzucić zamarynowane mięso i obsmażyć je krótko na mocnym ogniu, często mieszając (nie smażyć dłużej niż 2 minuty). Mięso przełożyć do kaszy.

Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę klarowanego masła. Wrzucić pokrojone kurki i smażyć do czasu, aż z grzybów odparuje woda, a one same zaczną się rumienić. Kurki dołożyć do kaszy i mięsa.

Na patelni rozgrzać resztę klarowanego masła. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć ją na średnim ogniu do zrumienienia. Gotową cebulę również dodać do kaszy.

Kaszę, mięso, kurki i cebulę dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać 3/4 posiekanej natki pietruszki i ponownie dokładnie wymieszać.

Dno dużej formy do zapiekania delikatnie posmarować olejem. Połówki papryk ułożyć w formie i napełnić je farszem.
Nadziane papryki obficie skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 15-20 minut, następnie posypać papryki startym parmezanem lub Grana Padano i zapiekać jeszcze przez 10 minut.

Upieczone papryki posypać resztą natki pietruszki i podawać.

SMACZNEGO!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Bezmleczne, Dania mięsne, Kasza i ryż, Mięso drobiowe, Obiady i kolacje, Przystawki i przekąski, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Pieczona papryka faszerowana kaszą gryczaną, indykiem i kurkami

  1. uwielbiam faszerowane warzywa, pyszny farsz:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.