Grzanki z pastą z awokado, szparagami i jajkiem w koszulce

Jeżeli tu zaglądacie, to wiecie zapewne, że kanapki to ja bardzo, bardzo. Kto jada kanapki, ten jest piękny i gładki, wiadomo.

Wprawdzie nie ma nic lepszego od pajdy z masłem, pomidorem i solą, ale czasami człowiek potrzebuje odmiany, no, musi, bo inaczej się udusi. I z tego musu wyszły mi ostatnio pyszne grzanki z pastą z awokado, szparagami i jajkiem w koszulce.

Warto, powiadam Wam, warto!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 duże kromki ulubionego chleba na zakwasie
  • ok. 8-10 zielonych szparagów
  • 2 bardzo świeże duże jaja, w temperaturze pokojowej
  • sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz

Pasta z awokado z miętą i limonką:

  • 1 duże, dojrzałe, bardzo miękkie awokado
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 i 1/2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka drobno posiekanych listków mięty
  • skórka otarta z jednej limonki, dokładnie umytej i wyszorowanej
  • sól morska
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz

Dodatkowo:

  • 1/2 łyżeczki soli, do gotowania szparagów
  • 1/2 łyżeczki cukru, do gotowania szparagów
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10% lub białego octu winnego, do gotowania jajek

WYKONANIE:
Pasta z awokado z miętą i limonką:
Awokado przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżki oddzielić miąższ od skórki, pokroić go na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki i dokładnie rozgnieść widelcem (możecie użyć blendera, jeśli wolicie). Od razu dodać sok z limonki, wymieszać. Dodać czosnek, miętę oraz skórkę z limonki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Przechowywać w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej w słoiczku, przez 2-3 dni.

Szparagi:
Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki (szparagi mocno wygiąć, łamią się same w odpowiednim miejscu).
W wąskim wysokim garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Szparagi związać białą nitką i postawić je pionowo w garnku tak, aby końcówki wystawały ponad lustro wody (główki są bardzo delikatne, wystarczy im para wodna). Przykryć pokrywką, gotować 4-5 minut, odcedzić, szparagi włożyć na 2 minuty do bardzo zimnej wody, aby przerwać proces gotowania. Odcedzić, osuszyć.
(Jeżeli nie macie wąskiego garnka, szparagi możecie gotować luzem na leżąco. Nie przykrywajcie wtedy garnka pokrywką.)

Jajka w koszulkach:
Każde jajko ostrożnie rozbić (ważne, aby nie uszkodzić żółtka; jeśli żółtko się rozleje, jajko nie nadaje się do poszetowania) i wlać do osobnych małych miseczek.

W niezbyt szerokim rondlu zagotować litr wody. Zmniejszyć ogień do minimum, aby woda nadal się gotowała, ale nie bulgotała. Wlać ocet, wymieszać.

Za pomocą łyżki energicznie zamieszać wodę w rondlu tak, aby na jej środku powstał wir. W środek wiru delikatnie wlać jajko z miseczki. Ścinające się białko powinno owinąć się wokół żółtka, tworząc koszulkę. Można też delikatnie pomóc mu w tym łyżką, nadając jajku kształt. Gotować przez 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową i ostrożnie osączyć na papierowym ręczniku.
W tej samej, stale gotującej się wodzie ponownie utworzyć wir i w identyczny jak powyżej sposób przygotować drugie jajko.

Grzanki:
Na dnie piekarnika ustawić żaroodporną miseczkę z wodą i rozgrzać go do 200°C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kromki pieczywa. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec przez 7-8 minut do mocnego zrumienienia.
(Chleb możecie też opiec w tosterze lub na patelni grillowej.)

Ciepłe kromki posmarować grubą warstwą pasty z awokado. Na paście ułożyć szparagi. Całość zwieńczyć ciepłym jajkiem w koszulce.
Oprószyć solą morską oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Podawać od razu.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezmleczne, Dania bezmięsne, Kanapki, Pieczywo, Przystawki i przekąski, Wytrawne, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Grzanki z pastą z awokado, szparagami i jajkiem w koszulce

  1. i to płynne żółtko, rajska kanapka!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.