Pasta z awokado z miętą i limonką

Wielce lubię wszelkie mazidła i smarowidła do pieczywa, ale ze smutkiem przyznać muszę, że bardzo rzadko sama je robię. Dlaczego? Bo od zawsze rządzi u mnie masło. Jeśli mam więc wybór między: „sięgnij po masło i zrób sobie kanapkę” a: „wyjmij kilka rzeczy z lodówki, ukręć pastę i zrób sobie kanapkę”, to w 99 na 100 przypadków zdecyduję się na pierwszą opcję. Kromka ciepłego chleba z masłem to najlepsze, co mogło się człowiekowi przytrafić. Amen.

Są jednak sytuacje kryzysowe, które powodują, że myśli o centymetrowej warstewce masełka odkładam na kiedy indziej i tworzę jakąś pastę. Są to (prócz niepohamowanego apetytu na kanapkę, rzecz oczywista): kombo braków, czyli brak masła w maselnicy plus brak masła w lodówce plus brak masła w zamrażalniku i/lub wołające o spożycie produkty owocowo-warzywno-mleczno-rybno-mięsne.
Tym razem wołało awokado…

Pasta jest bardzo prosta i pyszna. Kremowa, z orzeźwiająca nutą mięty i limonki. Do jej wykonania wystarczy widelec i 3 minuty wolnego czasu.

Polecam!

SKŁADNIKI (na mały słoiczek pasty):

  • 1 duże, dojrzałe, bardzo miękkie awokado
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 i 1/2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka drobno posiekanych listków mięty
  • skórka otarta z jednej limonki, dokładnie umytej i wyszorowanej
  • sól morska
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz

WYKONANIE:
Awokado przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżki oddzielić miąższ od skórki, pokroić go na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki i dokładnie rozgnieść widelcem (możecie użyć blendera, jeśli wolicie). Od razu dodać sok z limonki, wymieszać. Dodać czosnek, miętę oraz skórkę z limonki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Przechowywać w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej w słoiczku, przez 2-3 dni.

Używać jako smarowidło do kanapek, grzanek  lub jako dip do chipsów, nachos itp.

SMACZNEGO!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Bezmleczne, Dania bezmięsne, Pasty i "smarowidła" wytrawne, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.