Brownies z bananami i truskawkami

Mąż stwierdził, że mógłby to jeść codziennie, bo nie ma nic lepszego, niźli truskawki zatopione w czekoladzie. Nie przepadam za truskawkami, więc mogłabym z nim na ten temat dłużej podyskutować, ale odpuściłam, bo brownie naprawdę jest tak pyszne, że trudno mu się oprzeć. Wielbiciele mocno czekoladowych smaków będą zachwyceni!

Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 250 g gorzkiej czekolady (min. 64% kakao), połamanej na kawałki
  • 250 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 200 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
  • 90 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 50 g kakao
  • 4 duże jaja, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 4 banany baby lub 2 małe zwykłe
  • kilka małych truskawek, odszypułkowanych, pokrojonych na połówki lub w plasterki

Dodatkowo:

  • masło, do wysmarowania formy

WYKONANIE:
Czekoladę i masło włożyć do metalowej lub szklanej miski.
Miskę umieścić na garnku z niewielką ilością wrzącej wody – miska nie może dotykać lustra wody! – rzadko mieszając, podgrzewać w kąpieli wodnej do czasu, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i dokładnie połączą. Zdjąć miskę znad garnka z wodą. Przestudzić.

Do osobnej miski wbić jaja. Dodać cukier i zmiksować do połączenia. Nie ubijać zbyt długo. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól przesiać do oddzielnej miski, wymieszać, po czym wsypać do masy czekoladowej i zmiksować lub wymieszać szpatułką do dokładnego połączenia. Powinno powstać gęste ciasto. Dodać posiekane orzechy i wymieszać.

Formę o wymiarach 23×23 cm wysmarować dokładnie masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i brzegi). Papier na spodzie również posmarować masłem.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć przekrojone wzdłuż na pół banany oraz truskawki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C (z termoobiegiem) i piec przez 35-45 minut. Ciasto powinno być wypieczone z wierzchu, ale bardzo lepkie, wilgotne w środku i bezpośrednio pod owocami. Powinno oblepiać patyczek wbity pośrodku, ale nie może być całkiem płynne, surowe. Musicie sprawdzać, starając się jednak nie trzymać ciasta w piekarniku zbyt długo, bo łatwo je przepiec, a suche gnioty do najsmaczniejszych nie należą.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia (w formie).
Wystudzone ciasto kroić na kwadratowe kawałki i podawać.

SMACZNEGO!

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Batoniki i krajanki, Ciasta i ciastka z owocami, Desery i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Brownies z bananami i truskawkami

  1. tak pięknie wygląda w całości, że ja bym nie mogła pokroić:)

  2. Jukka Sarasti pisze:

    Lubię truskawki. Ale i tak bym z nich zrezygnowała, bo nie lubię w połączeniu z czekoladą. Banany zostają.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.