Bajgiel z sadzonym jajkiem, świeżym kozim serem i szynką

„Papulate” kanapki, wypchane po brzegi dobrami tego świata, uwielbiam. Niejednokrotnie już zresztą o tym pisałam. Ostatnio upodobałam sobie bajgle.
Tnę takiego świeżego, chrupiącego i pachnącego delikwenta na pół, wkładam do niego połowę zawartości lodówki, a kiedy osiągnie już wysokość dwupiętrowego budynku, tak w przybliżeniu, przez kilka minut wiszę nad nim i się zastanawiam, jak go zjeść. I gdzie…  Czy konsumpcja nad zlewem to dobry pomysł? A może od razu ruszyć z tym w kierunku wanny?
W którą stronę bym się z nim nie udała, zawsze jest pysznie!

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:

  • 2 bajgle
  • 2 duże jaja
  • 4-6 plastrów szynki
  • 6-8 rzodkiewek
  • 1 średni ogórek
  • kilka liści ulubionej sałaty (u mnie masłowa)
  • świeży kozi ser (rolada lub twarożek)
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól morska, pieprz
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego lub 1 łyżka klarowanego masła, do smażenia jajek

WYKONANIE:
Warzywa umyć i osuszyć.
Ogórek obrać i pokroić w plastry.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki.
Szczypiorek posiekać.

Bajgle przekroić na połówki (góra-dół). Spody posmarować obficie kozim serkiem. Na serze ułożyć kilka liści sałaty, po 2-3 plastry szynki oraz plasterki ogórka i rzodkiewki.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub masło klarowane. Ostrożnie wbić jajka, uważając, aby żółtko się nie rozlało. Jajka oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na małym lub średnim ogniu do czasu, aż białko całkowicie się zetnie. Żółtko powinno pozostać płynne, powinno tylko lekko zgęstnieć*.

Gotowe jajka ostrożnie zdjąć z patelni i położyć na przygotowanych wcześniej spodach bajgli. Posypać dużą ilością szczypiorku. Przykryć wierzchami bajgli.
Kanapki podawać od razu.

SMACZNEGO!

* Jeżeli wolicie mocniej ścięte żółtko, na końcową minutę smażenia przykryjcie patelnię pokrywką.

2 replies to “Bajgiel z sadzonym jajkiem, świeżym kozim serem i szynką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star