Gnocchi z miruną i cukinią w śmietanowym sosie curry

Przyznaję, nachodzi mnie czasami ochota na danie, po przyrządzeniu którego moja kuchnia wygląda jak po nalocie dywanowym, jednak na co dzień nic nie cieszy mnie bardziej, niż pyszny obiad w 10 minut, po którym nie muszę zmywać naczyń godzinami. Jak możecie się więc domyślić, dania jednogarnkowe święcą u mnie tryumfy.

Ostatnio moje lenistwo sięgnęło zenitu i nie chciało mi się nawet brudzić dodatkowego gara na podgotowanie kupnych gnocchi. A zamarzyły mi się w sosie śmietanowym… Uprościłam zatem sprawę i ugotowałam kluski w śmietanie. Do tego miruna, cukinia i curry. Pysznie, powiadam Wam!

SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJI:

  • 500-600 g świeżych (niemrożonych) gnocchi; najlepsze będą oczywiście domowe, ale w sklepach też znajdziecie bardzo dobre kluski
  • 350 g polędwiczek lub filetów z miruny, bez skóry
  • 400 g śmietany 18%
  • 1 mała cukinia
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 2,5 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól, opcjonalnie

Dodatkowo:

  • 3-4 suszone czerwone papryczki chili, do podania

WYKONANIE:
Rybę umyć pod zimną bieżącą wodą, dokładnie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (mniej więcej 4×3 cm). Przełożyć do miseczki i delikatnie wymieszać z sosem sojowym. Odstawić na 10 minut.

W tym czasie umyć i osuszyć cukinię, natkę i dymkę.

Białe części dymki oddzielić od szczypioru i pokroić w talarki.
Natkę pietruszki oraz szczypior posiekać. Odjąć po 2 łyżki i odłożyć na później, do dekoracji dania.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Każdą część przekroić jeszcze raz wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki.

Śmietanę dokładnie wymieszać z pastą curry i kuminem.

W dużej głębokiej patelni rozgrzać klarowane masło lub olej. Wrzucić gnocchi i obsmażyć je na złoty kolor. Dodać pokrojone białe części dymki oraz cukinię, wymieszać i smażyć przez 2 minuty, często mieszając. Patelnię zdjąć z ognia, do klusek z warzywami wlać śmietanę z curry, dokładnie wymieszać, po czym patelnię ponownie postawić na ogniu i doprowadzić sos do wrzenia. Dołożyć kawałki miruny i gotować przez 3 minuty. Rybę ostrożnie przewrócić na drugą stronę, dodać natkę pietruszki oraz szczypior i gotować przez kolejne 3 minuty. Ryba powinna zacząć się rozpadać.
W razie potrzeby doprawić solą.

Podawać od razu po zdjęciu z ognia. Dekorować natką, szczypiorem i rozkruszoną suszoną papryczką chili.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania rybne, Gulasze i inne dania jednogarnkowe, Makarony i kluski, Obiady i kolacje, Ryby i owoce morza, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Gnocchi z miruną i cukinią w śmietanowym sosie curry

  1. leń ze mnie totalny ostatnio, więc przepis biorę w ciemno:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.