Zupa z pieczonym kurczakiem, kalafiorem, kurkami i pomidorami

Pyszna, pożywna zupa, która powstała z nagłej konieczności wyczyszczenia lodówki. Musiałam zużyć pokaźną porcję warzyw, kurki oraz resztki pieczonego dwa dni wcześniej kurczaka, więc wyszło na bogato.
Zazwyczaj robię w takich sytuacjach zapiekanki lub sałatki, ale tym razem na żadne z powyższych nie miałam ochoty. Padło na zupę. Tylko ona mogła pomieścić w swych czeluściach ciężarówkę jedzenia.

Polecam!

SKŁADNIKI NA OK. 8-10 PORCJI:

Na wywar:

  • resztki z jednego pieczonego kurczaka (korpus – można go podzielić na mniejsze części, skrzydła, skórki, kości, szyjka), obrane z mięsa; czyste, bez pozostałości innych części obiadu
  • 2 świeże skrzydełka kurczaka
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 4 cebulki dymki, tylko białe części, bez szczypioru
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • ok. 3 litry zimnej wody
  • sól

Dodatkowo:

  • resztki mięsa z pieczonego kurczaka (u mnie z połowy piersi i skrzydełek), porwane palcami na małe kawałki
  • 1 mały kalafior
  • 5 małych pomidorów
  • 200 g kurek
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • szczypior z dwóch cebulek dymek
  • sól, pieprz

WYKONANIE:
Wywar:
Wszystkie warzywa i nacie umyć, osuszyć.
Marchew i pietruszkę obrać, przekroić wszerz na 3-4 kawałki.
Czosnek obrać.

Do dużego garnka włożyć resztki pieczonego kurczaka i świeże skrzydełka, zalać je zimną wodą. Woda powinna dokładnie wszystko przykrywać. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, należy natychmiast zmniejszyć ogień do minimum (wywar ma tylko delikatnie „pykać” na ogniu) i łyżką cedzakową bardzo dokładnie zebrać z wierzchu szumowiny (szumowiny wyrzucić). Jeżeli zajdzie potrzeba, należy zszumować wywar jeszcze raz, po kilku minutach.

Do zszumowanego wywaru dodać marchew, pietruszkę, cebulki dymki, czosnek, gałązki natki, liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz  trzy szczypty soli.
Gotować na małym ogniu, bez przykrycia, przez godzinę. Przez cały czas gotowania resztki kurczaka i warzywa powinny być dokładnie przykryte wodą. Jeżeli wygotuje się zbyt dużo płynu, wywar należy uzupełnić zimną wodą.

Po godzinie gotowania wywar zdjąć z ognia, odczekać 5-6 minut i przecedzić go przez gęste sito do czystego garnka. Z resztek na sicie wybrać marchewkę, pietruszkę, czosnek oraz skrzydełka. Resztę wyrzucić.
Skrzydełka należy obrać z mięsa. Mięso odłożyć, trafi ono później do zupy wraz z resztkami mięsa z pieczonego kurczaka. Kości i skórę wyrzucić.
Marchewkę, pietruszkę i czosnek pokroić w plasterki. Odłożyć.

Zupa:
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić.
Kalafior podzielić na różyczki, umyć i osuszyć.
Szczypior i natkę umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Kurki bardzo dokładnie oczyścić. Malutkie zostawić w całości, większe można pokroić.
Na patelni rozgrzać klarowane masło. Wrzucić kurki i smażyć na średnim ogniu, potrząsając co pewien czas patelnią, aż grzyby zaczną się lekko rumienić. Zdjąć z ognia.

Przecedzony gorący wywar postawić z powrotem na średnim ogniu. Dodać resztki mięsa z pieczonego kurczaka oraz mięso z ugotowanych w wywarze skrzydełek, różyczki kalafiora, pomidory, marchewkę, pietruszkę, czosnek oraz podsmażone kurki. Zagotować i gotować przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.

Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy. Zupę dodawać stopniowo, po łyżce, ciągle mieszając. Dokładnie rozkłóconą śmietanę (nie może być grudek) dodać do zupy, wymieszać. Zabieloną zupę ponownie postawić na ogniu, dodać połowę posiekanej natki pietruszki, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.

Podawać z posiekaną natką pietruszki i szczypiorem.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Dania mięsne, Mięso drobiowe, Obiady i kolacje, Wytrawne, Zupy i buliony i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Zupa z pieczonym kurczakiem, kalafiorem, kurkami i pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.