Gnocchi zapiekane w pomidorach z jarmużem, czosnkiem i natką pietruszki

Przyszła. Rozjaśniła przestrzeń, ociepliła atmosferę. Narobiła apetytu na lody, lżejsze obiady i spacery po lesie. Jednym zrobiła porządki na tarasie, drugim w szafie, trzecim tylko w lodówce. Jak sobie teraz na chwilę gdzieś pójdzie, to naród „krew jaśnista” zaleje. Niech więc trwa w najlepsze, a ludzie niech się cieszą. Miło bowiem widzieć, że Polacy nie zapomnieli jeszcze, po co mają nogi, porzucają swoje cztery kółka i cztery ściany i godzinami obcują z przyrodą.

Dla tych, którzy z uroków wiosny korzystać lubią, a po powrocie do domu zjedliby lodówkę wraz z kablem, mam dzisiaj pyszną, prostą i sycącą propozycję – gnocchi zapiekane w pomidorach, z jarmużem, czosnkiem i natką pietruszki. Obiecuję, że nie napocicie się podczas przygotowywania obiadu, a zajadać będziecie z trzęsącymi się uszami. Pycha!

SKŁADNIKI NA 6-8 PORCJI:

  • 1 kg świeżych gnocchi; najlepsze będą oczywiście domowe, ale w sklepach też znajdziecie bardzo dobre kluski
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki lub kartonika
  • 200 g jarmużu
  • 250 g mozzarelli
  • 7 dużych ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • duży pęczek natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • oliwa do wysmarowania formy

WYKONANIE:
Jarmuż umyć i dokładnie osuszyć. Usunąć grube łodygi i twarde nerwy z liści. Liście porwać lub pokroić na małe kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Natkę umyć, osuszyć, usunąć twarde łodyżki, posiekać. 2 łyżki odłożyć do dekoracji dania.
Mozzarellę osączyć i porwać na kawałki lub pokroić w plasterki.

W głębokiej patelni lub w dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oliwy. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do jej zeszklenia, od czasu do czasu mieszając. Dodać czosnek, wymieszać, smażyć przez pół minuty. Dodać porwane liście jarmużu, wymieszać dokładnie i smażyć przez 3 minuty, ciągle mieszając. Dodać krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować przez 5 minut. Jarmuż powinien być miękki. Dołożyć posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze przez minutę. Zdjąć z palnika.

W czasie przyrządzania sosu przygotować gnocchi.
W dużym szerokim garnku zagotować lekko osoloną wodę. Kluski wkładać porcjami do wrzątku (2 tury), delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, gotować 1 minutę od czasu, kiedy wypłyną na powierzchnię wody.
Ugotowane gnocchi przenieść łyżką cedzakową na durszlak, przelać je obficie letnią wodą, odsączyć.

Duże naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy.
Do naczynia przełożyć połowę gnocchi. Rozłożyć równomiernie. Przykryć je połową pomidorów z jarmużem. Na wierzchu ułożyć połowę mozzarelli. Na ser wyłożyć pozostałe kluski. Polać je resztą pomidorów. Przykryć drugą połową mozzarelli.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 15 minut, do czasu aż ser się roztopi i przyrumieni.

Podawać od razu, przybrane posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania bezmięsne, Gulasze i inne dania jednogarnkowe, Makarony i kluski, Obiady i kolacje, Wytrawne, Zapiekanki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

7 odpowiedzi na „Gnocchi zapiekane w pomidorach z jarmużem, czosnkiem i natką pietruszki

  1. już zgłodniałam! 🙂

  2. Zazwyczaj robię ze szpinakiem, ale z jarmużem też brzmi dobrze. Następnym razem zrobię tak jak Ty – z większą ilością czosnku 🙂 Pozdrawiam!

  3. Monika pisze:

    Muszę, koniecznie musze spróbować!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s