Babka grejpfrutowa

Niedziela. Godzina 22.

– Jest jeszcze babka?

– Nie ma.

– Pieczemy drugą?

– A zostały nam grejpfruty?

– Są dwa.

– To pieczemy!

I tak oto z jednej babki zrobiły się dwie. I obie zniknęły w okamgnieniu.

Nieprzesłodzone, mięciutkie, delikatne i wilgotne maślane ciasto o orzeźwiającym grejpfrutowym smaku było świątecznym strzałem w dziesiątkę!

Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 150 g masła
  • 3 jaja (L)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z czerwonego grejpfruta
  • skórka otarta z jednego dużego czerwonego grejpfruta (uprzednio sparzonego i dokładnie wyszorowanego pod bieżąca wodą)
  • szczypta soli

(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru dokładnie rozetrzeć w 3-4 łyżkach soku z grejpfruta (gęstość lukru można regulować poprzez dodanie większej ilości cukru lub soku)

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do oprószenia formy

WYKONANIE:
Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać do miski, wymieszać i odstawić.

Miękkie masło utrzeć/zmiksować na jasną, puszystą masę. Ciągle ucierając/miksując, dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier i masło dokładnie się połączą, dodawać do masy po jednym jajku. Każde kolejne jajko dodawać dopiero wtedy, kiedy składniki po dodaniu poprzedniego bardzo dokładnie się połączą. Dodać skórkę z grejpfruta i utrzeć/zmiksować do połączenia.

Do tak przygotowanej masy dodawać na zmianę mąkę z proszkiem i sodą oraz sok z grejpfruta (w 3-4 turach), miksując na bardzo wolnych obrotach lub mieszając szpatułką po każdym dodaniu tylko do połączenia się składników.

Formę na babkę o pojemności ok. 1,5-1,75 l, najlepiej z kominem, bardzo obficie wysmarować masłem i dokładnie oprószyć bułką tartą. Nadmiar bułki strzepać.

Ciasto przełożyć do formy, delikatnie wyrównać. Powinno sięgać ok. 3/4 wysokości formy, nie wyżej.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165°C i piec przez 40-50 minut, do tzw. „suchego patyczka”.

Upieczoną babkę przestudzić w formie przez 10-15 minut, po czym ostrożnie przełożyć ją na talerz, paterę lub kratkę i całkowicie wystudzić.

Wystudzoną babkę dekorować lukrem grejpfrutowym.

SMACZNEGO!

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, babeczki i muffiny, Ciasta ucierane, Desery, Wielkanoc i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Babka grejpfrutowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.