Stir-fry z pak choi, grzybami, imbirem i makaronem mie

Ponad półtora miesiąca. Tyle mnie nie było. Na tyle czasu wyprowadziłam się ze swojego małego blogowego mieszkanka. Cóż, „czasami człowiek musi, inaczej się udusi, uuu”…
Wczoraj wróciłam. Wymiotłam z kątów kurz, przegoniłam pająki, przewietrzyłam i nakryłam do stołu. Dzisiaj przywitałam się z kuchnią, Po chińsku.

SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE:

  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 młode cebulki dymki ze szczypiorem
  • 3 cm imbiru
  • 25 g suszonych grzybów mun
  • 35 g suszonych grzybów shiitake 
  • 90-100 g boczniaków
  • ok. 300 g pak choi (dwie małe główki)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2,5 -3  łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • garść listków bazylii tajskiej lub zwykłej
  • 200 g makaronu mie

WYKONANIE:
Grzyby shiitake zalać gorącą wodą i moczyć przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Odcedzić*, opłukać, pokroić na drobne kawałki; maleńkie grzybki można zostawić w całości. (Jeżeli po namoczeniu trzonki grzybów są nadal twarde, należy się ich pozbyć i wykorzystać tylko kapelusze.)
Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzić, opłukać, przełożyć do garnka, zalać do przykrycia gorącą wodą i gotować przez 10-15 minut. Ugotowane grzyby odcedzić*, przestudzić i pokroić na małe kawałki.
Boczniaki oczyścić i pokroić na drobne kawałki.

Papryczkę chili umyć i drobno posiekać.
Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
Dymkę umyć i posiekać na ok. 5 mm kawałki.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Pak choi dokładnie umyć, strzepnąć wodę z liści, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry (lub drobniej), usuwając twardy głąb kapusty.
Bazylię umyć i osuszyć.

Makaron mie przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z 1 łyżką sosu sojowego i 1/2 łyżki oleju sezamowego.

Do gorącego woka lub dużej patelni z grubym dnem wlać olej arachidowy i mocno go rozgrzać. Dodać tarty imbir, czosnek, białe części dymki oraz chili, wymieszać i smażyć przez niecałą minutę, bardzo często mieszając. Dodać grzyby, wymieszać i smażyć przez 2 minuty, często potrząsając wokiem. Wlać ocet, gotować 30 sekund, dodać pokrojoną pak choi, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty, często mieszając (liście kapusty powinny zacząć więdnąć). Dodać 1,5 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, listki bazylii oraz przygotowany wcześniej makaron mie. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć, często mieszając, przez 1-2 minuty. W razie potrzeby doprawić dodatkowo 1/2 łyżki sosu sojowego. Zdjąć z ognia i od razu nakładać do miseczek lub na talerze. Posypać szczypiorem.

SMACZNEGO!

* Wodę i wywar spod grzybów można zachować i użyć podczas przygotowywania innych potraw.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezmleczne, Dania bezmięsne, Grzyby, Gulasze i inne dania jednogarnkowe, Kuchnia świata, Makarony i kluski, Obiady i kolacje, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Stir-fry z pak choi, grzybami, imbirem i makaronem mie

  1. Tochybaomnie pisze:

    Wygląda niezwykle apetycznie 🙂

  2. lemurowa pisze:

    Mniam, fajny przepis 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.