Kremowy waniliowy ryż na mleku z pieczonymi truskawkami

Zawsze z cynamonem, z górą cynamonu. Prawie zawsze z jabłkami. Najczęściej zapiekany w piekarniku. Tak zapamiętałam sobie ryż na mleku. A że kiedyś, dawno temu, cynamonu nie znosiłam, deser ów był dla mnie całkiem niemałym koszmarkiem. Dlatego tak bardzo lubiłam jeść go na polu – kury były przeszczęśliwe. Aż dziw bierze, że znoszone przez nie jajka nie pachniały piernikiem.

Tak było. Obecnie cynamon nie stanowi dla mnie żadnego problemu i szarlotkowy ryż wcinam ochoczo. Zapiekany, niezapiekany – kury nie mają na co liczyć. Korzenne przyprawy i jabłka zostawię jednak na jesień i zimę, a dzisiaj uraczę Was wersją z pieczonymi truskawkami, które ostatnio pojawiły się na blogu. Pyszności, polecam!

P.S. Sposobów przygotowywania ryżu na mleku jest kilka, każdy dobry. Można robić go na podobieństwo risotto – z okrągłego, kleistego ryżu, wlewając mleko stopniowo w trakcie gotowania. Można obgotować ryż w wodzie, po czym zalać go mlekiem lub śmietanką i gotować do miękkości i uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Można też chwycić dowolny ryż długoziarnisty i gotować go powoli i cierpliwie w dużej ilości pełnotłustego mleka z odrobiną śmietanki.
Jako że nie miałam na stanie ryżu arborio, pierwszy sposób odpadł w przedbiegach. Nie chciałam też wydłużać sobie pracy, nie w smak było mi obgotowywanie, odcedzanie i dogotowywanie, więc i druga metoda poszła w odstawkę. Została trójka. Najczęściej zostaje mi trójka…

SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJI:

Ryż:

  • 1 szklanka długoziarnistego białego ryżu lub ryżu arborio
  • 900 ml pełnotłustego mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

Truskawki:

  • 1/2 kg jędrnych truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 i 3/4 łyżki octu balsamicznego
  • ziarenka z 3/4 laski wanilii

WYKONANIE:
Truskawki:
Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Usunąć szypułki. Przełożyć do miski.

W miseczce połączyć ze sobą ocet balsamiczny i ziarenka wanilii.

Do truskawek wlać ocet z wanilią, dodać cukier i dokładnie wymieszać, uważając, aby nie uszkodzić truskawek.

Tak przygotowane owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego. Truskawki powinny być rozłożone dosyć luźno, wąskimi czubkami do góry.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez 30 minut.

Ryż:
Mleko i śmietankę wlać do dużego rondla o grubym dnie. Dodać cukier, wanilię i sól, wymieszać. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Ciągle mieszając mleko w rondlu, powoli wsypywać do niego ryż. Postawić na małym ogniu i zagotować, cały czas mieszając. Gotować na wolnym ogniu, bardzo często mieszając, przez około 30 minut.

Ryż musi zmięknąć i mocno zgęstnieć (należy uważać, aby się nie przypalił), ale nie powinien wchłonąć płynu do końca.

Podawać od razu z ciepłymi pieczonymi truskawkami.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Desery, Kasza i ryż, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Kremowy waniliowy ryż na mleku z pieczonymi truskawkami

  1. magducha88 pisze:

    kocham ten deser, wspomnienia z dzieciństwa 🙂

  2. Arek pisze:

    Za ryżem na mleku specjalnie nie przepadam – zostało mi z dzieciństwa :D, ale zastąpię sobie to kaszą manną :). Mam nadzieję że nie zepsuje to smaku.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s