Truskawki pieczone z octem balsamicznym i wanilią

Pożegnanie z truskawkami…

Pyszny i prosty pomysł na owocowy deser, dodatek do owsianki, puddingu, ryżu, budyniu czy lodów.

Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg jędrnych truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 i 3/4 łyżki octu balsamicznego
  • ziarenka z 3/4 laski wanilii

WYKONANIE:
Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Usunąć szypułki. Przełożyć do miski.

W miseczce połączyć ze sobą ocet balsamiczny i ziarenka wanilii.

Do truskawek wlać ocet z wanilią, dodać cukier i dokładnie wymieszać, uważając, aby nie uszkodzić truskawek.

Tak przygotowane owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego. Truskawki powinny być rozłożone dosyć luźno, wąskimi czubkami do góry.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez 30 minut.

Podawać ciepłe, np. z bezikami, pokruszonymi ciasteczkami owsianymi, kleksem jogurtu czy bitej śmietany lub jako dodatek do ryżu, owsianki, budyniu czy lodów.

SMACZNEGO!

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Bezmleczne, Desery, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Truskawki pieczone z octem balsamicznym i wanilią

  1. magducha88 pisze:

    czemu nigdy takich truskawek nie zrobiłam? Wyglądają wspaniale:)

  2. Muszę spróbować! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s