„Papulata” kanapka z wędzonym na gorąco łososiem, świeżym kozim serem, piklami, rukolą i roszponką

kp2

Znacie amerykańskie określenie „sink sandwich” lub „kitchen sink sandwich”? Odnosi się ono do wielkich, piętrowych, wypchanych po brzegi kanapek, które najlepiej jeść nad kuchennym zlewem, bo w trakcie konsumpcji non stop coś z nich wypada. W moim domu rodzinnym takie kanapki określane były mianem „papulatych”. Nie jadło się ich nad zlewem, ale aby którąś ugryźć, trzeba było mieć niesamowicie wygimnastykowaną szczękę i niezwykle elastyczne „papule”, czyli duże policzki. Te ostatnie musiały unieść się w trakcie jedzenia prawie do brwi. Nie byle co, przyznacie.

Mam dzisiaj dla Was taką właśnie „papulatą” kanapkę. Z wędzonym na gorąco łososiem, kozim serem, ogóreczkami konserwowymi, marynowaną papryką, rukolą i roszponką. Na bogato! Przed jej zjedzeniem zróbcie szczęce i „papulom” długą rozgrzewkę.

kl1

SKŁADNIKI NA 4 KANAPKI:

  • 4 duże kromki żytniego razowego chleba na zakwasie, każda o grubości ok. 1 cm
  • ok. 125 g wędzonego na gorąco łososia
  • ok. 65 g świeżego koziego sera (sera twarogowego; rolady naturalnej)
  • 10-12 ogóreczków konserwowych
  • 2 płaty marynowanej papryki
  • garść rukoli
  • garść roszponki
  • majonez
  • masło

WYKONANIE:
Rukolę i roszponkę umyć i dokładnie osuszyć.
Ogóreczki pokroić w słupki.
Paprykę pokroić w paski.
Łososia podzielić palcami na małe kawałki.

Dwie kromki chleba posmarować masłem. Na maśle układać kolejno: rukolę, pokrojone ogóreczki, kawałki łososia, kawałeczki koziego sera (najlepiej odrywać je palcami), paski marynowanej papryki i roszponkę.
Pozostałe dwie kromki chleba posmarować majonezem, przykryć nimi kanapki. Lekko docisnąć.
Kanapki przekroić na pół. Podawać.

SMACZNEGO!

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Kanapki, Przystawki i przekąski, Ryby i owoce morza, Wytrawne, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „„Papulata” kanapka z wędzonym na gorąco łososiem, świeżym kozim serem, piklami, rukolą i roszponką

  1. Dorota pisze:

    ojej taką kanapkę, to z chęcią 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s