Półkrucha tarta z wiśniami i różą

trw

trw3

Przez wiele, wiele lat weekend w moim domu rodzinnym nie mógł się odbyć bez zrobienia trzech rzeczy. Trzeba było w sobotę przez pół dnia sprzątać mieszkanie i podwórko, w niedzielę ugotować na obiad rosół, a po obiedzie zjeść domowe ciasto. Rytuał pieczenia i spożywania wszelkiej maści placków, ciast i ciasteczek nigdy mi nie przeszkadzał, wręcz przeciwnie. Na pozostałe dwa zżymałam się po wielokroć. Nie lubiłam rosołu, a konieczność jedzenia go przez dwa dni z rzędu (przecież gotowano go cały gar i musiał zostać na poniedziałek, nie było innej możliwości), tydzień po tygodniu, doprowadzała mnie do rozpaczy. Z kolei sobotnie sprzątanie przez pół dnia było dla mnie powtórzeniem tego, co robiło się przez cały tydzień, tyle że w wersji rozszerzonej. Gdyby pominąć, nikt by nie zauważył, bo odkurzane, zamiatane i myte było również w piątek po południu.

Rosół z makaronem o 12:30 w niedzielę i wielkie sobotnie porządki do tej pory trzymają się u moich Rodziców mocno i weekend bez nich nadal się nie liczy. Jedynie domowe ciasta straciły na ważności. Mama nie piecze ich już tak często jak kiedyś. Twierdzi, że zupełnie straciła do tego cierpliwość, że nie sprawia jej to obecnie przyjemności i, co najważniejsze, nie ma już dla kogo tego robić: najstarsza w Warszawie, najmłodsza w okolicach Nowego Jorku, środkowy nigdy nie przepadał za ciastami, a ona i mąż zadowolą się czekoladą lub ciasteczkami z cukierni.

Moja Mama już się w życiu napiekła, teraz piekę ja. Lubię to, lubię mieć kawałek pachnącego, ciepłego ciasta na talerzu. Nieważne, czy w sobotę, czy we wtorek, czy raz w miesiącu, czy dwa razy w tygodniu… Dzisiaj mam półkruchą tartę z wiśniami oraz różą i powiem Wam, że to jedna z pyszniejszych tart, jakie udało mi się zrobić! Bardzo, bardzo Wam ją polecam!

trw1

trw4

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 180 g masła, mocno schłodzonego
  • 3 żółtka, prosto z lodówki
  • 3-4 łyżki śmietany 18%, mocno schłodzonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, opcjonalnie
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 600 g wydrylowanych wiśni
  • 3 łyżki konfitury z płatków róży
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania wierzchu ciasta
  • masło do wysmarowania formy

WYKONANIE:
Ciasto:
Mąkę pszenną, cukier puder oraz (opcjonalnie) proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać mąkę krupczatkę i sól. Wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio do miski z mąką. Szybko rozetrzeć składniki między palcami tak, aby powstały drobne grudki. Dodać zimne żółtka i 3 łyżki śmietany i szybko zagnieść ciasto tak, aby tworzyło jedną całość. Nie wyrabiać dłużej, nie jest to potrzebne. (Jeżeli składniki nie będą chciały się zespolić, dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany.)

Ciasto podzielić na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Każdą uformować w kulę, spłaszczyć dłonią, owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Tarta:
Formę na tartę o średnicy 26-28 cm wysmarować masłem.

Na oprószoną mąką stolnicę wyjąć schłodzoną większą część ciasta i podsypując delikatnie mąką, szybko rozwałkować je na cienki, okrągły placek o średnicy ok. 35 cm*.
Nawinąć na wałek i przenieść do przygotowanej formy. Wyłożyć ciastem dno i boki formy. Odciąć kawałki wystające poza formę**, a spód ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki.

Wydrylowane wiśnie przełożyć do miski, wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, odstawić.

Z lodówki wyjąć mniejszą część ciasta. Na oprószonej delikatnie mąką stolnicy rozwałkować je na cienki, okrągły placek o średnicy ok. 30-35 cm. Ciasto ciąć na paski o szerokości około 1 cm (mogą być jednakowe – jak tutaj, mogą się szerokością różnić, można z nich zrobić warkoczyki, pełna dowolność).

Formę z ciastem wyjąć z lodówki. Spód ciasta posmarować konfiturą różaną. Na konfiturę wyłożyć wiśnie i posmarować je po wierzchu roztopionym masłem. Na owocach układać paski ciasta, tworząc kratkę lub inny wzór, wedle uznania. Odciąć kawałki wystające poza formę**. Paski dobrze zlepić z brzegami ciasta (palcami lub widelcem). Kratkę posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem.

Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec 10 minut, obniżyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez ok. 40-45 minut. Jeżeli w trakcie pieczenia ciasto zacznie się mocno rumienić, przykryć je luźno folią aluminiową i piec dalej.

Wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło, np. z gałką ulubionych lodów śmietankowych lub na zimno, np. z bitą śmietaną.

Tarta smakuje najlepiej w dniu pieczenia.

SMACZNEGO!

* Ciasto można także rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub po prostu wykleić nim przygotowaną formę.

** Jeżeli zostanie Wam ciasto, możecie je przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrozić (maksymalnie na 3 miesiące) i użyć w przyszłości.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i ciastka z owocami, Ciasta kruche i tarty słodkie, Desery i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

8 odpowiedzi na „Półkrucha tarta z wiśniami i różą

  1. Kasia Sarna pisze:

    wygląda bardzo apetycznie .pychota!

  2. Pyszności do kawy 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s