Migdałowy budyń jaglany z karmelizowanymi morelami (wegański)

mor11

mor33

Pogoda mocno barowa. Wlewałam dziś w siebie hektolitry kawy, licząc na zastrzyk kofeinowej energii. Efektów brak. Drżenia rąk, tachykardii i wytrzeszczu nie liczę, wszak chodziło tylko o to, aby powieki przestały mi się zamykać. A nie chciały. I nie chcą, uparciuchy…

Dla tych, którzy mają dzisiaj siłę na jakiekolwiek działania kulinarne, mam przepis na pyszny jaglany budyń migdałowy z karmelizowanymi morelami. Polecam bardzo, bardzo!

mor22

mor44

SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE:

Budyń:

  • 2 i 1/3 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego, najlepiej domowego
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (można pominąć)
  • szczypta soli

Karmelizowane morele:

  • 8 małych moreli
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki wody

Dodatkowo:

  • płatki lub słupki migdałowe, do podania

WYKONANIE:
Karmelizowane morele:

(Przygotować pod sam koniec gotowania budyniu.)

Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki.

Na suchą patelnię wsypać cukier, wlać wodę, dokładnie wymieszać.
Patelnię postawić na średnim ogniu i podgrzewać do czasu rozpuszczenia się cukru, ani razu nie mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Karmel powinien zacząć intensywnie pachnieć (uważajcie tylko, żeby go nie przypalić). Dodać połówki moreli. Potrząsając od czasu do czasu patelnią, gotować do momentu, aż morele zmiękną, dokładnie obtoczą się w karmelu, a sok który puszczą częściowo wyparuje. Zdjąć z ognia.

Budyń jaglany:
Kaszę jaglaną przełożyć na gęste sito, przelać ją wrzątkiem, przepłukać zimną wodą, dokładnie odcedzić. Czynność powtórzyć.

Opłukaną i dokładnie odcedzoną kaszę przełożyć do rondla o grubym dnie. Wlać mleko migdałowe, dodać cukier oraz szczyptę soli, wymieszać. Dodać olej kokosowy. Rondel postawić na średnim ogniu. Mleko doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i często mieszając rózgą kuchenną, gotować kaszę przez 15-20 minut, do całkowitej miękkości i mocnego zgęstnienia.

Ugotowaną kaszę zdjąć z ognia. Dodać mielone migdały oraz ekstrakt migdałowy i zmiksować za pomocą blendera na całkowicie gładki, aksamitny budyń. Jeżeli budyń będzie zbyt gęsty, należy dolać odrobinę mleka migdałowego.

Podawać od razu, z gorącymi karmelizowanymi morelami i płatkami lub słupkami migdałowymi.

SMACZNEGO!

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Bezmleczne, Desery, Kasza i ryż, Kremy budyniowe, maślane i śmietanowe oraz budynie, puddingi i kisiele, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Migdałowy budyń jaglany z karmelizowanymi morelami (wegański)

  1. Cukry Proste pisze:

    Te karmelizowane morele mnie przyciągnęły:)

  2. Jukka Sarasti pisze:

    Brzmi pięknie, ale nie chce mi się robić mleka migdałowego, a kiedy czytam składy sklepowych, to jeszcze bardziej mi się nie chce. Może z kokosowym spróbuję, bo to z Rossmana ma ładny skład chemiczny… tylko tłuste jak wszyscy diabli.

    • Kaaisa pisze:

      Ja też migdałowego nie kupuję, brrr… A kokosowe tylko w Rossmannie, jako i Ty 🙂
      Z kokosowym ten budyń wychodzi świetnie! Tłusty, bo tłusty, ale jaki pyszny! 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s