Ucierane ciasto waniliowe z wiśniami i kruszonką

wiś1

wiś2

wiś5

Muszę sobie wyryć na kuchennej ścianie wielgachny napis: „Niech Ci nigdy więcej, dobra duszko, do głowy nie przyjdzie, aby zabierać się za ciast pieczenie przy 40 stopniach w cieniu za oknami Twemi. Inaczej ognisko domowe Twoje ponownie zatonie w morzu bluzgów najohydniejszych i najwyszukańszych, a żywot Twój sprowadzi się do płaczu i zgrzytania zębów. Pomnij, będzie jeno płacz i zgrzytanie zębów!”.

Zapłaciłam za swoje dzisiejsze kulinarne pomysły wysoką cenę. Moje zdrowie psychiczne zostało mocno nadszarpnięte. Ale… Oto nadszedł czas wynagrodzenia sobie krzywd wszelakich, z głupoty wynikających – leżę, pachnę i zjadam wroga! Jest pyszny, ten wróg mój dzisiejszy. Mocno waniliowy, puszysty, delikatny (ciasto, dzięki dodatkowi skrobi ziemniaczanej, przypomina nieco babkę piaskową), z ogromną ilością wiśni i kruszonki. Chyba wiedział, że jak się nie uda, to mnie „krew jaśnista zaleje” na amen…

wiś3

wiś4

wiś6

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 125 g cukru pudru
  • 230 g masła
  • 4 duże jaja (5 małych)
  • 130 ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • ok. 700 g wiśni (waga z pestkami)

(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 50 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 120 g masła; zimnego, pokrojonego w kostkę

Dodatkowo:

  • masło, do wysmarowania formy
  • lody waniliowe lub bita śmietana, do podania (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Ciasto:
Wiśnie umyć, osuszyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek. Odłożyć.
Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać do miski, wymieszać, odstawić.

Masło utrzeć/zmiksować z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Ciągle ucierając/miksując, dodawać po jednym jajku. Każde kolejne jajko dodawać dopiero wtedy, kiedy składniki po dodaniu poprzedniego bardzo dokładnie się połączą. Dodać ziarenka wanilii oraz jogurt i utrzeć/zmiksować do połączenia. Masa może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się, nie ma to żadnego znaczenia.

Wsypać suche składniki i wymieszać szpatułką/drewnianą łyżką lub krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.

Formę o wymiarach 28×23,5 cm lub 30×20 cm dokładnie wysmarować masłem. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Papier dodatkowo posmarować masłem.
Do tak przygotowanej formy przelać ciasto, wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozłożyć owoce.

Kruszonka:
Do miski przesiać mąkę tortową, dodać mąkę krupczatkę, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło i wszystko rozetrzeć między palcami na kruszonkę.

Kruszonką posypać wiśnie na cieście.

Ciasto wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec przez 50-60 minut, do tzw. „suchego patyczka”.

Najlepsze jeszcze ciepłe, z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

SMACZNEGO!

 

 

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i ciastka z owocami, Ciasta ucierane, Desery i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Ucierane ciasto waniliowe z wiśniami i kruszonką

  1. An etka pisze:

    Faktycznie dziś pieczenie było pomysłem bardzo marnym. Ale jeśli już, to proszę bardzo 🙂 – oto piękny finał. Aż ślinka cieknie :). A jutro już będzie można piec, piec i piec :)…

  2. goldenbrown pisze:

    To moje ulubione ciasto, chociaż sobie popatrzę 🙂 A jutro, kto wie.. Może poszaleję w kuchni? 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s