Makaron fettuccine ricce z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i szałwią

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po małej przerwie, spowodowanej nawałem pracy, wracam na bloga łono. Wracam błyskawicznym makaronem. Pysznym, powiadam Wam, pysznym!

Polecam!

mfrr5

mfrr4

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 200 g makaronu fettuccine ricce
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 10 zielonych szparagów
  • 3 plastry Prosciutto di Parma (szynki parmeńskiej)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
  • garść listków szałwii
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • świeżo starty parmezan do posypania makaronu
  • kilka listków szałwii do dekoracji

WYKONANIE:
Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki (szparagi mocno wygiąć, łamią się same w odpowiednim miejscu). Odciąć główki (odłożyć osobno), resztę pokroić pod skosem na ok. 0,5 cm plasterki.
Szynkę parmeńską pokroić w cienkie paski.
Czosnek posiekać w drobniutką kosteczkę.
Szałwię umyć, osuszyć, posiekać.

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Powinien być al dente. Odcedzić, zachowując 2 łyżki wody z gotowania.

W czasie gotowania makaronu przygotować dodatki.
Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucić pokrojoną szynkę i smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, często mieszając. Podsmażoną szynkę przełożyć na talerz.
Na patelni rozgrzać masło lub oliwę. Wrzucić pokrojone szparagi, bez główek, i zeskrobując z dna patelni resztki szynki, smażyć je przez minutę. Dodać czosnek i szałwię, wymieszać, smażyć przez pół minuty. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodać główki szparagów, wymieszać i gotować przez minutę.
Dołożyć odcedzony makaron, 2 łyżki wody spod makaronu, wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez minutę. Dodać podsmażoną szynkę, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.

Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i (w razie potrzeby) solą.

Wyłożyć na talerze. Posypać świeżo startym parmezanem, dekorować listkami szałwii.
Podawać od razu

SMACZNEGO!

mfrr6

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania mięsne, Makarony i kluski, Mięso wieprzowe, Obiady i kolacje, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Makaron fettuccine ricce z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i szałwią

  1. magducha88 pisze:

    Co za pyszności, głodna się robię:)

  2. ladylaurabloq pisze:

    Cudownie apetyczne danie.

  3. Smakowicie się prezentuje 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s