Śniadaniowe bułki zapiekane z gotowanymi warzywami, salami i jajkiem

bułeczka1

bułeczka3

Bułka jaka jest, każdy widzi. Bułka mówi sama za siebie. Bułka zachęca do śniadaniowego działania.

Bierzcie warzywa z bulionu, salami oraz jajka i róbcie, bo pyszne!

bułeczka5

bułeczka4

bułeczka6

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
4 duże grahamki
4 małe jaja
porcja ugotowanych warzyw z bulionu lub rosołu (u mnie: 2 małe marchewki, 2 małe pietruszki, mały kawałek selera)
kilka cienkich plastrów salami, najlepiej pikantnego
1/2 cebuli
1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól morska, pieprz

Dodatkowo:
oliwa z oliwek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

WYKONANIE:
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Przełożyć do miseczki.
Gotowane warzywa przekroić na mniejsze kawałki, pokroić w cienkie słupki i dodać do cebuli.
Plastry salami pokroić w cienkie paseczki i przełożyć do miski z warzywami.

Do pokrojonych warzyw i salami dodać 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki i wszystkie składniki delikatnie wymieszać, najlepiej ręką.

Bułkom odciąć „kapturek” (sam ich wierzch). „Kapturki” odłożyć, a w bułkach wydrążyć miękisz*. Powinien powstać głęboki dołek. Należy to robić ostrożnie, aby nie uszkodzić skórki po bokach i na spodzie bułek.
Wydrążone bułki skropić wewnątrz odrobiną oliwy z oliwek. Do dołków nałożyć porcje warzyw z salami, zostawiając trochę miejsca na jajko.
Nadziane bułki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na  warzywa w bułeczkach ostrożnie wylać po jednym zimnym, wyjętym prosto z lodówki jajku. Oprószyć solą morską oraz  świeżo zmielonym pieprzem i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 12-18 minut (w zależności od tego, jak mocno ścięte jajka lubicie; u mnie po 15 minutach białko było całkowicie ścięte, część żółtka pozostała płynna, mniam!).

Na 1,5 minuty przed końcem zapiekania bułek, do piekarnika włożyć odcięte im wcześniej „kapturki”.

Gotowe bułki wyjąć z piekarnika, posypać je posiekaną natką pietruszki i posiekanym szczypiorkiem, każdą przykryć „kapturkiem” i od razu podawać.

SMACZNEGO!

bułeczka22

* Wydrążonym miękiszem można zagęścić zupę lub sos, można dodać go do kotletów mielonych, wysuszyć i zrobić bułkę tartą lub od razu zjeść.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania mięsne, Kanapki, Przystawki i przekąski, Wytrawne, Zapiekanki, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

10 odpowiedzi na „Śniadaniowe bułki zapiekane z gotowanymi warzywami, salami i jajkiem

  1. Oj zapewne pyszne buleczki, tylko się zajadac 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. Palpfikszyn pisze:

    hmmm… moje śniadania wyglądają jednak nijak przy Twoich 😉

  3. magducha88 pisze:

    Aż ma się ochotę na taką bułkę na śniadanie:)

  4. Smakowite śniadanie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s