Udka kurczaka pieczone z czerwoną pomarańczą, pasternakiem, syropem klonowym i tymiankiem

kurczak1

kurczak2

Dzisiaj krótko, zwięźle i „kawiasto-naławiasto”, jak mawiała pewna pani doktor, wykładająca dydaktykę na Uniwersytecie Śląskim.

Przepyszny, soczysty kurczak w klonowo-pomarańczowej oprawie i słodkawym pasternakowym towarzystwie. Niebo w gębie! Polecam bardzo, bardzo!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE*:
4 uda kurczaka, ze skórą
2 czerwone pomarańcze (można użyć zwykłych)
2 duże korzenie pasternaku
4 szalotki, obrane (malutkie w całości, większe należy przekroić na połówki lub ćwiartki)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 łyżka dżemu z czarnych porzeczek lub galaretki żurawinowej
ok. 10 gałązek tymianku, umytych i osuszonych
garść migdałów
sól, pieprz

Dodatkowo, do podania:
ugotowany na sypko ryż Basmati
liście ulubionych sałat (u mnie rukola i sałata rzymska)
kilka gałązek tymianku
olej rzepakowy, do wysmarowania naczynia do zapiekania

WYKONANIE:
Dżem z czarnych porzeczek lub galaretkę żurawinową podgrzać do rozpuszczenia.
Z jednej czerwonej pomarańczy wycisnąć sok. Dokładnie połączyć go z oliwą, musztardą, octem winnym, syropem klonowym i rozpuszczonym dżemem lub galaretką.

Pasternak umyć, osuszyć, obrać, pokroić w słupki lub ćwiartki. Jeżeli warzywo ma twardy rdzeń, należy go usunąć.

Uda kurczaka opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć, oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem.

Na dnie wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania ułożyć, w jednej warstwie, kurczaka, pasternak i szalotki. Całość polać połową klonowo-pomarańczowego sosu, oprószyć solą i pieprzem i wymieszać ręką, aby wszystkie składniki dokładnie pokryły się sosem i przyprawami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 30-35 minut.

Po upływie tego czasu mięso wyjąć z piekarnika.
Drugą czerwoną pomarańczę dokładnie wyszorować, osuszyć i pokroić w grube plastry. Plastry pomarańczy włożyć między warzywa i mięso, dołożyć tymianek, polać wszystko pozostałym sosem klonowo-pomarańczowym i wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut. Mięso powinno być dokładnie upieczone – po wbiciu w nie widelca, na wierzch powinien wypłynąć przezroczysty płyn. (Uwaga! Jeżeli po pierwszym pobycie w piekarniku mięso i warzywa są już dosyć mocno przypieczone, przed ponownym wstawieniem do piekarnika naczynie należy luźno przykryć folią aluminiową.)

Migdały z grubsza posiekać. Posypać nimi upieczone mięso z warzywami i zapiekać jeszcze przez 5 minut (bez przykrycia).

Podawać od razu z ugotowanym na sypko ryżem Basmati, listkami tymianku i liśćmi ulubionych sałat.

SMACZNEGO!

Na podstawie: polska edycja magazynu „Good Food”,  nr 2/2016

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Bezmleczne, Boże Narodzenie, Dania mięsne, Mięso drobiowe, Obiady i kolacje, Wielkanoc, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

16 odpowiedzi na „Udka kurczaka pieczone z czerwoną pomarańczą, pasternakiem, syropem klonowym i tymiankiem

  1. ladylaurabloq pisze:

    Zdjęcia już zachęcają aby sięgnąć po to danie.

  2. magducha88 pisze:

    Ależ to musi być pyszne:)

  3. wisienor pisze:

    Zdjęcia są świetne! Jak tu nie wypróbować przepisu po obejrzeniu takiej prezentacji? Smakowitości! Pozdrawiam:-)

  4. Przepyszne danie, wygląda niezwykle smacznie i pięknie podane.
    Nie wiedziałam ze jest polska edycja Goodfood, ja tez często korzystam z ich magazynu w wersji ang..
    Zyczę dla Ciebie i Twoich bliskich Zdrowych, Wesołych i smacznych Swiąt, wszystkiego najlepszego 🙂

    • Kaaisa pisze:

      Polska edycja magazynu pojawiła się dopiero w połowie ubiegłego roku. Na początku wydawany był dwumiesięcznik, od początku bieżącego roku wychodzi już jako miesięcznik. Bardzo mnie to cieszy, bo to kopalnia kulinarnych inspiracji 🙂
      Bardzo dziękuję za życzenia! Tobie, Jolu, oraz Twoim bliskim życzę wiosennych, radosnych i bardzo smacznych świąt! Serdecznie pozdrawiam! 🙂

  5. Przesuperowe danie i zdjęcia. Skąd się bierze pasternak?

  6. Storyland14 pisze:

    Wspaniałe danie, dużo radości i szczęścia na te cudne święta Wielkiej Nocy 😀🌞

    • Kaaisa pisze:

      Co prawda z ogromnym opóźnieniem, ale bardzo, bardzo dziękuję za życzenia!
      Pozdrawiam wiosennie z polskiej stolicy! 🙂

  7. Cudownie smaczne, zachciało mi się tu, teraz! Brawo za pomysł i świetną oprawę tego dania! 🙂

    • Kaaisa pisze:

      Madziu, dzięki wielkie! Cieszę się, że takiej specjalistce od dekorowania się podoba 🙂
      A danie gorąco polecam, naprawdę zacne 🙂

  8. gosiajakacka pisze:

    Mmmm, wygląda świetnie ten kurczaczek 🙂 U nas głównie kura rządzi w kuchni, więc każdy dobry przepis chętnie przygarnę 😉 Będziemy próbować na niedzielę, bo skoro mąż w domu będzie, to aż się prosi o jakiś ekstra obiad :))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s