Korzenna czerwona kapusta z jabłkami i Muscovado duszona w piekarniku

kap2

Najchętniej nazwałabym tę potrawę „kapustą czerwoną mocno spóźnioną”, bo zbieram się do dodania przepisu od ponad miesiąca… A pyszna jest wielce i sama się robi. I taka wegetariańska – szczególnie polecam do obiadu, wegetariańskiego oczywiście, zmęczonym długą przejażdżką cyklistom… 😉

kap1

kap3

SKŁADNIKI NA OK. 8 PORCJI*:
1 mała czerwona kapusta (ok. 800-900 g)
2 duże cebule
2 słodkie jabłka
3 ząbki czosnku
2 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
6 strączków zielonego kardamonu
4 ziarna ziela angielskiego
5 goździków
2 liście laurowe
2 łyżki cukru Muscovado
5 łyżek octu z czerwonego wina
25 g masła
sól morska

WYKONANIE:
Kapustę dokładnie umyć i osuszyć. Oderwać wierzchnie liście, które zwykle są brzydkie i uszkodzone. Kapustę podzielić na ćwiartki lub ósemki, usunąć głąb i drobno poszatkować. Przełożyć do głębokiej miski.
Jabłka umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki (nie obierać), usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie słupki i dodać do kapusty.
Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Przełożyć do miski z kapustą.
Do kapusty dodać cukier Muscovado i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Anyż, cynamon, kardamon, ziele angielskie, goździki oraz liście laurowe włożyć do związanego sznurkiem kawałka muślinu lub, za wyjątkiem cynamonu, wbić w połówkę cebuli (będzie je później łatwiej usunąć z potrawy) i położyć na dnie średniej wielkości naczynia żaroodpornego. Przyprawy przykryć kapustą z jabłkami, cebulą i Muscovado. Wyrównać. Kapustę skropić winnym octem i udekorować plasterkami masła. Posypać solą morską (2-3 przekręcenia młynkiem).

Naczynie z kapustą przykryć pokrywką lub podwójną warstwą folii aluminiowej i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180°C.  Zapiekać przez ok. 90-105 minut. Po upływie 45 minut kapustę należy delikatnie przemieszać.

Gotowa kapusta powinna być miękka, ale nadal jędrna. Przed podaniem z kapusty wyjąć woreczek lub cebulę z przyprawami.

Serwować gorącą od razu, a najlepiej na drugi dzień, kiedy smaki się „przegryzą”, jako indywidualne danie np. z razowym pieczywem, ciepłą sałatkę lub dodatek do obiadu. Idealna do gęsiny.

kap4 (2)

Źródło inspiracji: polska edycja magazynu „Good Food”,  nr 6/2015

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Boże Narodzenie, Dania bezmięsne, Dodatki do dań obiadowych, Obiady i kolacje, Sałatki i surówki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

12 odpowiedzi na „Korzenna czerwona kapusta z jabłkami i Muscovado duszona w piekarniku

  1. pycha, czeka na mnie właśnie czerwona kapustka

  2. hehe i danie sie dopełniło 😉 ciekawa ta kapusta

  3. panhirsch pisze:

    Kapustka wygląda obłędnie, ale widzę, że są tu też „moje” kluseczki. W ten weekend próbuję!

    • Kaaisa pisze:

      Są, są! Jeden obiad, jedna sesja, czyli ograniczone do minimum użeranie się z aparatem, trzy przepisy. To mi odpowiada 😀
      A kluseczki o wdzięcznej i dźwięcznej nazwie „Schupfnudeln” to i ja chyba na weekend zrobię ponownie 🙂
      Smacznego!

  4. gosiajakacka pisze:

    U Ciebie same dobre rzeczy 🙂 Czerwoną kapustę lubię najbardziej i chętnie spróbuję jej w takim wydaniu 🙂

    • Kaaisa pisze:

      Rzekła ta, u której same niedobre 😛 😉 U Ciebie to dopiero pysznie jest!
      A kapustę polecam! Dobrze jej w takim wydaniu 😉

  5. ladylaurabloq pisze:

    Pyszota,bez dwóch zdań.

  6. Dziś na obiad będzie czerwona kapusta! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s