Winne gruszki w czekoladowej polewie z chili

g11

Jako że nadaję dzisiaj z łoża boleści, a boleść pozbawiła mnie chyba wszelkiej myśli kreatywnej, nie będę Was zamęczać marnymi próbami napisania choćby w miarę przyzwoitego wstępu i od razu przejdę do rzeczy.

Lubicie gruszki? Lubicie czekoladę? Lubicie wino? A chili lubicie? Jeżeli z ust Waszych po każdym powyższym pytaniu wybrzmiało: „tak”, ten banalny-niebanalny deser to coś w sam raz dla Was.

Róbcie więc, łapcie winne gruszki za ogonki i pałaszujcie, brudząc się pikantną czekoladową polewą „po kolana, po pas, po szyję”!

P.S. Wybaczcie, proszę, marną jakość zdjęcia, ale ciemnica taka panuje za oknami od tygodnia, że mój niezbyt wysokich lotów talent fotograficzny wystawiony jest na bardzo ciężką próbę…

SKŁADNIKI:
Winne gruszki:
4 dojrzałe, ale niezbyt miękkie gruszki (np. Lukasówka, Konferencja), najlepiej z ogonkami
500 ml wytrawnego czerwonego wina
sok z jednej dużej pomarańczy
sok z połowy cytryny
150 g cukru Muscovado
jedna laska wanilii
jedna laska cynamonu
3-4 goździki
2 strączki zielonego kardamonu
2 gwiazdki anyżu

Polewa:
150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
3/4 łyżki masła

WYKONANIE:
Winne gruszki:
Wszystkie składniki oprócz gruszek umieścić w niezbyt szerokim garnku. Zagotować na małym ogniu.
W czasie ogrzewania wina obrać gruszki, zostawiając ogonki. Spód każdej gruszki delikatnie ściąć, aby łatwiej było nam później postawić owoce na talerzyku.
Obrane gruszki włożyć do gotującego się wina („na stojąco” lub „na leżąco”). Gotować na bardzo małym ogniu przez 40-60 minut, aż owoce zmiękną. Nie powinny się jednak rozgotować, powinny pozostać jędrne. Jeżeli gruszki są gotowane „na leżąco”, należy je co pewien czas obrócić w winie.
Garnek z ugotowanymi w winie gruszkami zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i zaparzać owoce w zalewie jeszcze przez 10 minut.

Polewa:
W czasie zaparzania owoców przygotować polewę.
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem włożyć do metalowej lub szklanej miski.
Miskę umieścić na garnku z niewielką ilością wrzącej wody – miska nie może dotykać lustra wody! – rzadko mieszając, podgrzewać w kąpieli wodnej do czasu, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Dodać pieprz cayenne, dokładnie wymieszać i od razu zdjąć miskę z polewą z garnka z wodą.

Deser:
Winne gruszki wyjąć z zalewy* i ułożyć na talerzykach. Polać gorącą czekoladą z chili. Deser można dodatkowo udekorować płatkami chili.

SMACZNEGO!

* Wino, w którym gotowały się gruszki, można przecedzić, zredukować i podać jako sos (np. do owoców lub pieczeni wołowej) lub po prostu wypić 😉

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Desery i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Winne gruszki w czekoladowej polewie z chili

  1. goldenbrown pisze:

    Z łoża boleści.. taa.. 😉 A gruchę kto przygotował, chyba jakiś kuchenny chochlik 🙂
    Smaku narobiłaś mi tą chiliczekogruchą 🙂 I wracaj do zdrowia, pozdrowienia 🙂

  2. Lubimy gruszki i z ochota się czestuje. Wspanialy elegancki deser. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Kaaisa pisze:

      Dziękuję, Jolu! 🙂
      My również bardzo je lubimy, ale uświadomiliśmy sobie ostatnio, że zdecydowanie zbyt rzadko po nie sięgamy. Tej jesieni staramy się więc nadrobić wszelkie gruszkowe zaległości 🙂

  3. ladylaurabloq pisze:

    Powiem ci ,wygląda jak królowa na tronie!.Szybko wracaj do zdrowia.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s