Lody morelowe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dziś inaczej, bez słów mych zbędnych… Przepis na lody morelowe, wierszem „Jedzenie lodów”*, zapowie Wam jeden z mych ukochanych poetów – Stanisław Grochowiak…

"Najpiękniej jesz białe czerwonym językiem
Ty lekko niebieska
Z piwnicznego chłodu
Kleksy zaś kleksom
Nierówne
Tworzą
Małe lodowce
W kawiarnianym szkle

Czerwone jesz czujnie
Brunatne z powagą
I tylko dla czarnych nie zgadłaś sposobu

Przynosi je długa
Kelnerka zielona
O niebezpiecznie zjeżonych wąsikach"

Jak jadłaby pomarańczowe morelowe? Myślę, że z zachwytem…

P.S. Dodam tylko, że lody są naprawdę pyszne! Nie są zbyt słodkie, mają wspaniały, kwaskowaty smak i są cudownie kremowe. Są to lody robione bez użycia jajek – alergicy będą więc zadowoleni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
700 g dojrzałych, miękkich moreli – waga po usunięciu pestek
80 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki nalewki morelowej, opcjonalnie
400 ml śmietanki kremówki 36%
150 ml słodzonego mleka skondensowanego

WYKONANIE:
Umyte, osuszone i pozbawione pestek morele umieścić w dużej misce. Dodać sok z cytryny oraz cukier i zmiksować wszystko za pomocą blendera na gładkie purée. Dodać mleko skondesowane oraz, opcjonalnie, nalewkę i zmiskować do dokładnego połączenia.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, przełożyć do purée i delikatnie wymieszać całość do dokładnego połączenia (można zmiksować na wolnych obrotach). Gotowy krem przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej.

Jeżeli używacie maszyny do robienia lodów – przelać schłodzony morelowy krem do maszyny i dalej postępować zgodnie z instrukcją urządzenia. Po zakończeniu pracy maszyny lody przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do zamrażalnika.

Jeżeli nie używacie maszyny do robienia lodów – przelać schłodzony morelowy krem do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia lody wyjmować co pół godziny i krótko miksować, aby były puszyste i nie powstały w nich kryształki lodu.

Przed podaniem wyjąć na 15-20 minut z zamrażalnika.

SMACZNEGO!

* Wiersz „Jedzenie lodów” pochodzi z tomu „Rozbieranie do snu”  (1959)

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Desery, Desery mrożone, Lody i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Lody morelowe

  1. Monika pisze:

    nie lubię Twojego bloga bo zawsze jak tu zaglądam mam ślinotok!

  2. potravelblog pisze:

    przepiękne zdjęcia

  3. Zapowiadają się cudownie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s