Sernik z białą czekoladą, musem ajerkoniakowym i cytrynowym „lustrem”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obiecałam, więc jest. Jeden z lepszych serników, jakie kiedykolwiek udało mi się stworzyć. Kremowa i wilgotna masa serowa z białą czekoladą, wyjątkowy – bo otrębowy – spód, puszysty, rozpływający się w ustach, ale mający potężną siłę rażenia mus ajerkoniakowy i kwaśne cytrynowe „lustro” dla przełamania słodkiego smaku deseru.

Przygotowanie sernika jest bardzo proste, acz czasochłonne. Najlepiej jest rozłożyć sobie pracę na etapy. Ja piekę sernik, wkładam go na noc do lodówki, następnego dnia rano przygotowuję mus, po kilku (4-5) godzinach wylewam na niego galaretkę i po kolejnej godzinie, dwóch, zajadam się gotowym już sernikiem.

Polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
Na spód:
1 szklanka otrębów pszennych
3 łyżki mąki pszennej
65 g miękkiego masła
1 łyżka cukru

Na masę serową:
400 g tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie
200 g sera ricotta
300 g gęstej śmietany 18%
5 jaj
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
150 g białej czekolady
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Na mus ajerkoniakowy:
200 ml Advocaatu
350 ml śmietanki kremówki 36% (150 ml w temperaturze pokojowej, 200 ml mocno schłodzonej)
1,5 łyżki cukru z wanilią
3 żółtka
3 białka
2,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
skórka otarta z jednej dużej cytryny

Na cytrynowe „lustro”:
1 opakowanie galaretki cytrynowej
350 ml gorącej wody
sok z jednej dużej cytryny

WYKONANIE:
Spód:
Do miski wsypać otręby, mąkę i cukier. Dodać masło i wszystko dokładnie rozetrzeć między palcami lub zmiksować.
Powinien powstać otrębowy „mokry  piasek”.
Dno szczelnej tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier powinien być większy niż dno tortownicy. Po zapięciu obręczy powinien wystawać na zewnątrz.
Na tak przygotowny spód tortownicy wyłożyć otrębowy „piasek”, mocno wklepać go w dno formy i wyrównać.
Tortownicę szczelnie owinąć z wierzchu dwoma warstwami grubej folii aluminiowej (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej) i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Masa serowa:
Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej (połamaną czekoladę wrzucić do szklanej lub metalowej miski, miskę umieścić na garnku z niewielką ilością wrzącej wody – miska nie może dotykać lustra wody! – rzadko mieszając, pozostawić do całkowitego roztopienia czekolady i natychmiast zdjąć z garnka z gotującą się wodą).
Lekko przestudzić.

W misie miksera umieścić zmielony twaróg, ricottę, jaja, cukier, skrobię oraz śmietanę i na wolnych obrotach delikatnie miksować tylko do połączenia składników. Wlać przestudzoną czekoladę i wmieszać ją w masę serową za pomocą rózgi kuchennej.
Całość wylać na podpieczony otrębowy spód. Wyrównać.

Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę z masą serową wstawić do większej blachy, do której wlać wrzącą wodę. Woda sięgać powinna do połowy wysokości tortownicy.
Całość wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piec przez 10 minut, obniżyć temperaturę do 130°C i piec sernik przez 45-50 minut. Sernik powinien być wypieczony, ścięty na całej powierzchni. W razie konieczności należy wydłużyć czas jego pieczenia.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do czasu, aż woda w większj formie wystygnie (po 10 minutach można lekko uchylić drzwiczki piekarnika).
Sernik wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Jeżeli mus i galeretkę planujecie zrobić następnego dnia, sernik należy włożyć do lodówki.

Mus ajerkoniakowy:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody, mieszać energicznie do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (nie może być grudek). Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę (miksować około 5 minut na najwyższych obrotach).
150 ml śmietanki wlać do rondla, postawić na małym ogniu i mocno podgrzać, niemal do temperatury wrzenia. Śmietankę zdjąć z ognia i gorącą wlewać do żółtek bardzo powoli, cienkim strumieniem, ciągle mieszając (można miksować na wolnych obrotach). Przelać wszystko do garnka i stale mieszając (najlepiej rózgą kuchenną) podgrzewać niemal do temperatury wrzenia, aż krem zacznie lekko gęstnieć. Nie doprowadzić do zagotowania kremu! Natychmiast zdjąć z ognia.
Miksując gorący krem na wolnych obrotach, wlewać do niego żelatynę. Odstawić, wystudzić.

200 ml mocno schłodzonej śmietanki ubić na sztywno.
Białka ubić na sztywnę pianę.

Do wystudzonego kremu wlać Advocaat, dodać otartą z cytryny skórkę i zmiksować.
Dodać bitą śmietanę, wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką.
Dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w krem za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.

Gotowy mus wylać na wystudzony/schłodzony sernik i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do całkowitego stężenia.

Cytrynowe „lustro”:
Galaretkę cytrynową dokładnie rozpuścić (nie może być grudek) w 350 ml gorącej, przed chwilą zagotowanej wody. Dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Zimną, ale wciąż płynną galaretkę ostrożnie wylać na schłodzony sernik. (Uwaga! Mus ajerkoniakowy musi być całkowicie ścięty!)
Wstawić do lodówki na 1-1,5 godziny lub dłużej, do całkowitego stężenia galaretki.

Ostrym, długim nożem zanurzanym we wrzątku oddzielić brzegi sernika od formy i ostrożnie uwolnić go z obręczy.

Sernik podawać mocno schłodzony. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Desery z alkoholem, Serniki i serniczki pieczone, Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

21 odpowiedzi na „Sernik z białą czekoladą, musem ajerkoniakowym i cytrynowym „lustrem”

  1. goldenbrown pisze:

    Mistrzostwo świata! 🙂

  2. Lolanta pisze:

    Jest taki piękny, że aż szkoda jeść 🙂

  3. lMdm pisze:

    Ja tak technicznie, piękny post! Przekażę przepis mojej siostrze zdolniasze. Kobiety w ciąży i dzieci będą musiały się obejść smakiem, myślisz, że czymś można zastąpić akcent ajerkoniakowy?

    • Kaaisa pisze:

      Bardzo dziękuję 🙂 Tak, ten sernik to zdecydowanie deser dla pijących dorosłych 🙂 W wersji „dla wszystkich” zrobiłabym po prostu mus owocowy, np. z dodatkiem przetartych malin, wtedy już bez galaretki na wierzchu lub mus z białej czekolady (zamiast ajerkoniaku – 200 g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady, zamiast 1,5 – 1 łyżka cukru, reszta bez zmian) 🙂
      Pozdrawiam!

  4. gin pisze:

    Rewelacyjny 🙂 Wygląda bardzo elegancko 🙂

  5. gosiajakacka pisze:

    Fantastyczny 🙂 Mój Piotrek uwielbia białą czekoladę, mówię Ci – on Cię kiedyś pójdzie szukać w świecie, jak już mu się znudzę ;P

    • Kaaisa pisze:

      Ooo, ręczę, że szybko byś go miała z powrotem 😀 Ze mną wytrzymać, to nie taka prosta sprawa, a i na codzienne ciacho do kawy nie miałby co liczyć 😀

  6. Wygląda pięknie, na pewno wypróbuje przepis, bo uwielbiam takie serniki 🙂

  7. Kuszący i obiecujący. Dobrze, że nie na moja cierpliwość, bo byłoby mi przykro, że go nie zrobię. A tak sobie popatrzę, pomarzę i tyle. Też mam okres na cytrynę – piekłam mazurek cytrynowy, a ostatnio miniserniczki z cytryną. Teraz myślę o sorbecie cytrynowym 😀

    • Kaaisa pisze:

      Ja od czasu do czasu lubię wystawić swoją cierpliwość na próbę 😉 Wiosenny cytrynowy zawrót głowy może Ci wyjść tylko na zdrowie 🙂

  8. I czemu tak kusisz? Czemu? Ja tu się chcę odchudzać, a tu takie rarytasy 😛

  9. ladylaurabloq pisze:

    Istne sernikowe cudo.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s